ESKOBAR TVRDI Ne postoji mogućnost otcepljenja Republike Srpske
Tanjug

Specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabirel Ekobar izjavio je da što pre treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU, jer su ljudi Balkana povezani s Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu i poručio da ne postoji nikakva mogućnost otcepljenja Republike Srpske.

Eskobar je to rekao u razgovoru sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem, koji je istakao da ohrabruje da nije isključeno proširenje EU na Zapadni Balkan.

Kako prenosi sarajevski portal Klix, sagovornici su konstatovali da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regionu.

Eskobar je, navodi se, izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH i dodao da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcepljenjem Republike Srpske što, inače, najavljuje kao mogućnost srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je to najavio prvi put kada je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko, na samom kraju mandata, uveo tzv. Inckov zakon kojim se zabranjuje negiranje navodnog genocida u Srebrenici i sudski procesuira takvo ponašanje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading