GASNI UDAR U ZAGREBU: Cena skočila trostruko
Foto: Youtube/Printscreen

Iako neki preduzetnici imaju potpisane ugovore s GPZ Opskrba o ceni gasa, to im u ovom trenutku ne znači ništa, jer su iz ove zagrebačke firme odlučili da prvi put u istoriji jednostrano povećaju cenu gasa bez obzira na ugovorne posledice, jer je došlo do značajnih poremećaja na tržištu, objavio je Jutarnji list.

Kako navodi hrvatski medij, posledice bi mogle da budu pogubne ne samo za te firme, koje će se suočiti sa drastično višim cenama gasa, već i za njihove kupce, jer bi moglo da dođe do poskupljenja krajnjih proizvoda.

Onima koji ne budu pristali na jednostranu promenu ugovora, biće omogućeno da ga raskinu bez dodatnih troškova, ali je malo verovatno da će iko to uraditi, jer teško da može da dobije bolju cenu plina, navodi hrvatski list.

Privremena mera o novom obračunu cena, koji će zavisiti od cena na berzama i troškova transporta, biće na snazi pet meseci - do 31. marta 2022.

Na ovaj drastičan potez u GPZ Opskrba odlučili su se jer bi inače dospeli u tešku finansijsku situaciju i u pitanje bi došao opstanak preduzeća s nešto više od 130 radnika, budući da nisu ugovorili dovoljne količine plina po nižoj ceni. Naime, cene gasa u februaru su bile na nivou od 27 evra po megavat-satu i tada su ga prodavali po 40 evra, a 6. oktobra cena gasa je narasla i na 140 evra, navodi Jutarnji.

Procene su da bi gubitak Opskrbe mogao da bude i do 26,5 miliona evra, jer uprava te firme nije ugovorila cene plina na vreme, već je došla u situaciju da ga kupuje po cenama koje su tri do četiri puta više.

Jutarnji navodi, pozivajući se na izvore iz Opskrbe, da je slično uradio i slovenački Petrol, te da će i on preduzećima od 1. novembra naplaćivati bitno veće cene plina.

O poskupljenju gasa u Zagrebu obaveštena je i uprava Zagrebačkog holdinga, gradske firme zadužene za komunalne delatnosti, energente i zdravstvo, čiji je Opskrba deo. U toku su pregovori sa velikim potrošačima koji kupuju plin od Opskrbe kako bi se došlo do rešenja.

Prema finansijskom izveštaju za prošlu godinu, Opskrba je privredi prodala 125 miliona kubnih metara gasa, od čega su imali prihod od blizu 38 miliona evra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading