HRVATSKA SE VALJA U SVOM BLATU Pedofilu koji je zlostavljao pastorku (8) kazna smanjena jer je pucao na Srbe!
Foto: HRT1 printscreen

Visoki kazneni sud je nakon žalbe njegove advokatice preinačio presudu i smanjio je na 11 godina zatvora.

Presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi porodične kuće učestalo zlostavljao maloletno kćer svoje supruge pa je tako počinio kazneno delo polnog odnosa s detetom i zlopotrebe odnosa ovisnosti deteta o njemu kao staratelju.

Tročlano sudsko veće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sudije ocenilo je da je odbrana bila u pravu tvrdeći da je izrečena kazna prestroga u odnosu na olakšavajuće okolnosti.

Olakšavajuća okolnost: Sudelovao je u "Domovinskom ratu"

"Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zaprećenu kaznu za kazneno delo za koje se tereti optuženi, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženi kada tvrdi da je prvostepeni sud prilikom odmeravanja kazne precenio značaj otežavajućih, a potcenio značaj olakšavajućih okolnosti, te propustio optuženom ceniti kao olakšavajuću okolnost činjenicu da je sudelovao u Domovinskom ratu", piše u pravosnažnoj presudi Visokog kaznenog suda.

Veće suda je utvrdilo da je dubrovački sud ispravno vrednovao otežavajuće okolnosti koje navode da je kazneno delo počinio u dužem vremenskom trajanju, što upućuje na njegovu upornost i odlučnost u protivpravnom postupanju.

"Činjenica da je detetu nanosio bol i to kako fizičku tako i psihičku čime je narušio telesni i emocionalni razvoj deteta, a kazneno delo počinjeno je prema pastorci i to od osobe s kojom dete živi u zajedničkom domaćinstvu, su okolnosti koje predstavljaju samo obeležje dela, pa je u pravu žalba kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocenu otežavajućih okolnosti", stoji u obrazloženju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading