EVROPSKA UNIJA I NEMAČKA OTVORILE KARTE Angela Merkel otkrila šta misli o "Otvorenom Balkanu"
Alo/ Ilustracija

Kancelarka je rekla da se razgovaralo o važnim infrastrukturnim projektima, posebno o pokretanju radova za "Autoput Mira".

Ona je pozdravila projekat zajedničkog regionalnog tržišta, gde je rekla da se nisu svi pridružili, ali danas je dogovoreno da se radi u ovom pravcu i da se "Berlinski proces ne može zameniti bilo kojom drugom inicijativom, već se jednostavno stvari mogu ubrzati drugim inicijativama".

"Saradnja na regionalnom nivou je nešto što EU i Nemačka podržavaju", rekla je Merkel.  

Merkel se zalagala za veću regionalnu saradnju, rekavši da će to ponoviti na bilateralnim sastancima koje će održati sa premijerima zemalja.

Ona je rekla da Nemačka ima interes za članstvo ovih zemalja u EU, ali da je regionalna saradnja nešto drugo i da pozdravlja svaku saradnju između zemalja Zapadnog Balkana.

Ona je naglasila da joj srce kuca za ovaj region, ostavljajući otvorenim mogućnost da će više posećivati Albaniju i druge zemlje.

Merkel je na konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edijem Ramom izjavila da su odnosi između Nemačke i Albanije veoma dobri, pohvalivši napore za restrukturiranje pravosudnog sistema.

Ona je rekla da su Albanija i Severna Makedonija ispunile svoje obaveze za početak pregovora o članstvu u EU, ali to nije postignuto samo vetom Bugarske.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading