MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE POZIVA GRAĐANE SRBIJE NA OPREZ Ovi prehrambeni proizvodi povučeni su iz prodaje u Hrvatskoj i BiH, sadrže pesticide i parazite!
Foto: Shutterstock

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane su naveli da ih je o tome obavestio punomoćnik društva "Mars", koje proizvodi ove sladolede.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka, a detaljne informacije o povučenim proizvodima možete pročitati na sajtu Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Kako su pojasnili, Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen oksid ne sme koristiti za sterilizaciju aditiva. U skladu s tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Proizvod "Oslić bez glave i repa Hubsi" stavljen je na tržište BiH pod robnom markom "Bingo", a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Iz agencije su kazali da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smeju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

U Srbiji, ove hladne poslastice i dalje su u frižiderima trgovinskih lanaca, kao i u "Frikomovim" rashladnim uređajima na ulicama. Sa tržišta suseda povučeni su i "dukatos" jogurti - crna ribizla i cimet narandža.

Kako je potvrđeno u nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, oni nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje putem RASFF (sistem za brzo uzbunjivanje za hranu i proizvode za životinje Evropske unije), da je ta serija ušla na naše tržište. Ipak, ponavljaju da budno motre na celu situaciju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading