SAMO UDARITE NA SRBE! Danijel Server otkrio čega se Zapad jedino plaši: Rusi to mogu da urade!
Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko najverovatnije je imao podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, a može se očekivati da će Moskva uraditi sve da nakon ovoga izazove još više nestabilnosti na Balkanu, smatra Danijel Server, profesor na Džon Hopkins Univerzitetu u Vašingtonu i jedan od pregovarača Dejtonskog sporazuma.

“Mislim da je visoki predstavnik imao podršku Vašingtona i Brisela, ili barem nije bilo protivljenja. Ipak, nisam siguran da će oni glasno govoriti u njegovu odbranu. Kao čisto legalno pitanje, podsticanje na genocid je krivično delo prepoznato u međunarodnom pravu, kao i u većini zemalja. Problem ovde je da li negiranje genocida, nakon što ga je međunarodni sud okarakterizirao kao takvog, znači podsticanje na zločin. U kontekstu Republike Srpske, mislim da znači”, kaže Server za Al Džaziru.

Tanjug/ Zoran Zestic

 

Zapadne članice Veća za implementaciju mira (PIC) donele su odluku o imenovanju nemačkog kandidata Kristiana Šmita za visokog predstavnika u BiH koji stupa na dužnost 1. avgusta, ali bez saglasnosti Rusije.

"Može se očekivati veto Rusije"

Iako je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, visokom predstavniku ne treba zvanična potvrda ovog tela da stupi na dužnost. Tako je tokom rasprave o tome, SAD rekao da je njegov izbor ‘završena stvar’. Nakon toga je Savet bezbednosti odbilo i nacrt rezolucije Rusije i Kine o ukidanju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) nakon 31. jula 2022, što su ove zemlje tražile iako uslovi za to još nisu, niti će biti uskoro ispunjeni.

“Rusija i Kina su dugo htele da ukinu OHR. One će nastaviti to da traže. Nadam se da će EU, Velika Britanija i SAD ostati čvrste pristalice ove institucije, jer je ona još ključna za provedbu Dejtonskog sporazuma”, objašnjava Server.

Takođe, postoji mogućnost da Moskva blokira produženje mandata EUFOR-a u BiH koji ističe u novembru. Za njegovo produženje potrebna je rezolucija Saveta bezbednosti UN-a u kojem Rusija može iskoristiti veto da blokira ovu odluku. U okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država.

Printscreen

 

Server dodaje da se ovo može očekivati, ali da veruje da će Zapad pronaći način da to premosti.

“Može se očekivati da će Moskva raditi sve što može da izazove konfuziju i nestabilnost na Balkanu, uključujući i to da blokira produženje mandata EUFOR-a. Pretpostavljam da će Evropljani i Amerikanci pronaći način da to zaobiđu."

"RS brani masovna ubistva uz podršku Moskve i Pekinga"

Pre Inckove odluke, Parlament Crne Gore je usvojio Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Izglasana je i smena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida.

U međuvremenu je i potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću između ostalog i za učestvovanje u izmišljenom genocidu u Srebrenici.

“Milorad Dodik i druge političke stranke u RS-u stvaraju političku snagu tako što brane masovna ubista, uz podršku Moskve i Pekinga. To nije lepa slika”, dodaje Server.

Printscreen

 

Što se tiče dolaska novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ističe da se nada da će on uraditi više od svog prethodnika. Takođe, njegov mandat povezuje i sa odlaskom nemačke kancelarke budući da se u septembru u ovoj zemlji održavaju izbori a Merkel je najavila svoje odstupanje sa funkcije.

“Nadam se da će Šmit biti aktivniji od Incka, koji je bio oslabljen zbog nedostatka zapadne snage. Međutim, pretpostavljam da će dosta toga ovisiti od toga ko će zameniti Angelu Merkel i kakav stav će ta osoba imati prema Balkanu”, zaključuje Server.

Komentari (2)

Loading
Jastreb

14.08.2021 09:12

Kaže da će zapad naći rešenje da premosti postavljanje Šmita. Naravno da će naći ista ona metoda kao kad su rusi napustili aerodrom Slatina, za dobre i debele pare. Nemam ja nikakvo poverenje u rusiji, ona niti je od dela niti je od reči, pre ću verovati Kinezima oni što kažu to i urade i sa njima ste uvek sigurni da neće prevariti ili prodati.