OD SUTRA KAZNA AKO NEGIRATE GENOCID Zvanično objavljena odluka Incka, sutra stupa na snagu
Foto: Printscreen Face TV

U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine danas su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, a sutra će stupiti na snagu.


Prema podacima koji su dostupni na web stranici Kancelarije visokog predstavnika u BiH, zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan nakon objave u Službenom glasniku BiH, u zavisnosti od toga koji od ta dva datuma nastupi ranije.Ovo znači da će nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na negiranje genocida, stupiti na snagu već sutra, prenosi Klix.ba.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 23. jula je objavio da je iskoristio Bonska ovlašćenja i nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Predsednici parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj juče su povodom ove odluke Incka usvojili pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu rada institucija BiH. Sednica Skupštine Republike Srpske zakazana je za petak i na njenom dnevnom redu je izmena Krivičnog zakona RS i donošenje Zakona o neprimenjivanju pomenute odluke visokog predstavnika u BiH.

Komentari (0)

Loading