NASTAVLJA SE DRAMA U BIH Posebna sednica Skupštine Republike Srpske sprema odgovor na Inckovu odluku
Printscreen

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, povodom odluke Valnetina Incka o zabrani negiranja tzv genocida, biće održana u petak, 30. jula sa početkom u 12 sati a Kolegijum je odlučio da sednica bude zatvorena za javnost jer, kako je objasnio predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović, „niko ne želi da na ovoj temi skuplja političke poene".

Predložene su dve tačke - izmena Krivičnog zakona RS i donošenje Zakona o neprimenjivanju pomenute odluke visokog predstavnika u BiH, koji ovih dana, inače, završava mandat. Pravni timovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas će precizirati dva zakonska rešenja, a okvirno je poznat njihov sadržaj.

Potpredsednik NSRS Milan Petković (Ujedinjena Srpska), kazao je da je pravni tim ove stranke u saradnji sa timom SNSD-a, pripremio predlog po hitnom postupku Zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, kojim se kroz dva člana definiše da se neće primenjivati nametnuta odluka Incka, a u vezi sa zabranom negiranja genocida, te drugi član - da nadležni organi u Srpskoj neće sarađivati sa organima na BiH nivou u pogledu njene primene.

Profesorka krivičnog prava i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Ivanka Marković rekla je da je predog teksta zakona u skladu sa evropskim principima, zasnovano na sličnim ili istim rešenjima koje imaju države članice Evropske unije.

Govoreći o izmeni Krivčnog zakona RS i „zabrani nazivanja srpskog naroda i Republike Srpske genocidnim", ona je rekla da ako bi to bilo kršenje slobode govora, „zašto onda zakoni Hrvatske i Slovenije imaju odredbe o povredi ugleda države ili naroda koji žive na toj teritoriji".- Zašto bi onda neko nama u Republici Srpskoj osporavao da zaštitimo ugled Srpske  - rekla je Marković.

Inače, današnja sednica Parlamentarne skupštine BiH, otkazana je zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske.Na sednici Predstavničkog doma trebalo je da bude razmatran Predlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2021. godinu.

Predrag Kojović iz Naše stranke rekao je da će nova sednica biti zakazana početkom septembra. Prema njegovim rečima, Ustav BiH predviđa ovakve situacije i sadrži skup odredbi pod nazivom obavezujuće participacije koja bi omogućila održavanje sednice ako je većina prisutna, preneo je Kliks.

Lideri političkih partija iz Republike Srpske odlučili su sinoć da predstavnici RS u institucijama BiH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH ne učestvuju u donošenju odluka,  a bojkot je usledio zbog sramne odluke Valentina Incka.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading