LIDER VEHABIJA IZLAZI IZ ZATVORA Tvrdi da ih ima dovoljno da preuzmu Vatikan! (VIDEO)
Foto: Printscreen

To su potvrdili Bosnićev advokt i zatvorske vlasti. Bosnić će biti pušten iz državnog zatvora u Vojkovićima, gdje je nedavno premješten iz KPZ Zenica.

Osuđen je na sedam godina zatvora zbog podsticanja građana BiH na terorizam i organizovanja terorističkih grupa za borbu na strani Islamske države u Siriji i Iraku. Uhapšen je u septembru 2014. godine u operaciji SIPA pod kodnim imenom Damask, zajedno sa još petnaest ljudi.

Bosnić je rođen 1972. godine u Bužimu na severozapadu BiH. Dok je bio mladić, preselio se sa porodicom u Nemačku gde je došao u prvi kontakt sa salafizmom, ultrakonzervativnim pokretom rođenom iz sunitskog islama, čiji su najradikalniji članovi spremni da izvrše samoubilačke terorističke akcije.

Početkom rata u BiH, Bosnić se vratio u domovinu i pridružio se jedinici El Mudžahid, jedinici Armije BiH u kojoj su se borili strani plaćenici i mudžahedini. Pripadnici te jedinice bili su poznati po svirepostima poput odsecanja glave zarobljenim neprijateljima.

Posle rata, Bosnić se popeo na hijerarhiju vehabijskog pokreta, a u zabačenom selu Gornja Maoča osnovao je logor u kojem je radikalizovao i indoktrinirao ljude, uglavnom iz siromašnih sredina, sa vrednostima talibanizma.

Odlaskom bivšeg vođe selefija u BiH Nusreta Imamovića na ratište u Siriji, Bosnić je preuzeo vođstvo u pokretu. Pored toga, piše Slobodna Dalmacija, preuzeo je ulogu glavnog regrutera na Balkanu za Islamsku državu. Takođe je povezan sa odlaskom grupe od 50 italijanskih državljana na ratišta u Siriji, a pominje se i u istrazi venecijanskog tužilaštva protiv bosanskog slikara Ismara Mesinovića sa kojim je bio u kontaktu.

Tokom čestih poseta islamskim centrima u Bergamu, Kremoni i Rimu, Bosnić je davao intervjue italijanskim medijima, a u intervjuu za Republiku rekao je da u ID ima dovoljno Italijana da uskoro preuzmu Vatikan.

Tokom suđenja u BiH, brojni svedoci tužilaštva potvrdili su da su članovi njihovih porodica odlazili u Siriju i Irak na bosanski nagovor da se bore u redovima terorističkih grupa. Bošnjak iz šerijatskih brakova sa nekoliko žena ima čak osamnaestoro dece, što je sud uzeo kao olakšavajuću okolnost prilikom izricanja presude.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading