BISERA TURKOVIĆ SE BRUKA PRED UN Spremila plan za izložbu o Srebrenici, ali nema podršku RS
Foto: Printscreen Face TV

Bura zbog planova šefice diplomatije dolazi nemalo nakon što je ambasador BiH u UN Sven Alkalaj izazvao bes u Banjaluci i Beogradu obrativši se u UN, iako govor, u kojem je iznosio stereotipne kvalifikacije na račun Srba, nije bio deo konsenzusa u BiH, što je u RS opisano kao „svojatanje zemlje od strane Bošnjaka”.

Kao odgovor na neusaglašene istupe u diplomatiji, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nedavno je obavestio srpske ambasadore u svetu da nisu dužni da uvažavaju zahteve iz MSP BiH. Samostalni istupi u svetu nisu retki za diplomatsku službu BiH, a u Srpskoj ističu da je takva praksa svojstvena samo najbrojnijem, bošnjačkom narodu, čiji se predstavnici, kako navode u Banjaluci, ne obaziru na optužbe Srba i Hrvata da se o delovanju BiH u svetu mora dogovarati unutar zemlje.

Kako su objavili banjalučki mediji, Turkovićeva je bez neophodne saglasnosti Predsedništva BiH uputila pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu u kojem od njega traži da omogući održavanje izložbe u sedištu UN u Njujorku posvećene, kako je navela u pismu, „genocidu u Srebrenici”. Predsednica RS Željka Cvijanović izjavila je da nije saglasna sa „soliranjem”, da u međunarodnom predstavljanju naroda u BiH dominira bilo ko na račun nekog drugog i ocenila da je „siromašna bošnjačka politika kada je reč o predstavljanju unutar BiH i vani”.

Predsednica RS kaže da se bošnjačka politika grčevito bori za pozicije koje su zaposeli u prošlosti, kada su u svetu nametnuli svoju verziju događaja na ovim prostorima, što je, kaže Cvijanovićeva, priča koja se počela menjati. Navodi da predstavnici Bošnjaka ne uvažavaju da u BiH žive tri naroda, među kojima ne postoje saglasnosti o brojnim pitanjima.

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je inicijativa Bisere Turković jedna u nizu nepotrebnih inicijativa, iza koje ne stoje institucije BiH, nego samo jedan ministar i deo ministarstva.

„Domaćin kome je ta inicijativa upućena morao bi da ima u vidu da to nije inicijativa jedne institucije nego pojedinca”, napomenuo je Tegeltija.

Radovan Kovačević, savetnik Milorad Dodika za unutrašnju politiku, kaže kako „Srpska sigurno neće ostati u BiH u kojoj neće biti poštovana”, te dodao da ljudi iz strukture Izetbegovićevog SDA ne mogu da prihvate dejtonsku BiH i da pokazuju „apsolutno nepoštovanje institucija BiH”. Rekao je da će RS imati jasnu reakciju na ovakve postupke predstavnika bošnjačkog naroda u zajedničkim institucijama u BiH, te da Srpska „već ima određenu reakciju prema generalnom sekretaru UN i članicama Saveta bezbednosti”.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading