HOROR U HRVATSKOJ Držali ljude kao robove na ostrvu Vis!
Foto: Printscreen

Policajci Službe organiziranog kriminala utvrdili su da je muškarac od decembra 2020. do 20. juna 2021. godine iskoristio četvoricu državljana Nepala starosti od 42, 40, 38 i 32 godine za prisilni rad tako što je ih je vrbovao da rade za njega znajući da je njihov boravak u Hrvatskoj nezakonit i da imaju neregulirani radni status, te da se nalaze u jako lošoj financijskoj situaciji.

Odveo ih je na Vis, tačnije u mesto Žena-Glava, te ih je tamo držao smeštene u konobi. Prisiljavao ih je da za njega rade na čišćenju i građevinskim poslovima za što im nije isplaćivao nikakvu novčanu naknadu. Držao ih je, utvrdila je policija, "u neprikladnim radnim uslovima u kojima nije čuvano njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo". Ograničio im je kretanje tako što im je oduzeo dokumente, a obećavao im je da će se moći slobodno kretati nakon što im on nabavi radnu dozvolu i pomogne im u reguliranju njihova boravka u Hrvatskoj, iako je znao da se to ne može ostvariti.

Dakle, mesecima ih je obmanjivao obećavajući im da će im pomoći ako ga budu slušali, uz upozorenje da se nikome ne javljaju i da paze da ih niko ne primeti. Policija je do saznanja o slučaju došla nakon što su meštani primetili da se po mestu i ostrvu vrzmaju nepoznate osobe i neka "čudna ekipa".

- Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog postojanja osnovane sumnje počinjenja gore navedenog kaznenog dela 58-godišnjak je, uz kaznenu prijavu, predan - saopštila je policija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading