OPASAN PLAN ZA ASIMILACIJU SRBA Pretnja našem narodu u Hrvatskoj
Tanjug

 

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ponovo je, kao i u predizbornoj kampanji, izjavio da bi trebalo spojiti hrvatske i srpske razrede u školama.

Penava je izjavio da je politika nametnula to da ne biraju model školovanja svoje dece, ali su iz hrvatskog ministarstva obrazovanja odgovorili da postoje tri modela za škole u kojima ima manjina i da od interesa roditelja zavisi koji će se model organizovati u nekoj školi.

Ipak, Penava uporno tvrdi da postoji zakonski okvir, koji je već duže na snazi, da se manjinski razredi ukinu, ali da te zakonske mogućnosti nisu iskorišćene, a zbog čega je prstom upro u najjaču srpsku stranku u Hrvatskoj SDSS - koju je nazvao remetilačkim faktorom.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ovo ideja koja vodi ka asimilaciji Srba u Hrvatskoj, ali i da i ona ne može da prođe.

- Erdutskim sporazumom je predviđeno da srpska deca idu u posebna odeljenja i da uče po posebnim programima. To je stvar očuvanja nacionalnog identiteta. Ovo nije dobronamerna ideja - smatra Anđelković.

Kako dodaje naš sagovornik, dobro je da postoje posebna odeljenja za nacionalne manjine koje u njima uče po svojim programima.

- Takva odeljenja imamo i u Srbiji, kao na primer u slučaju mađarske nacionalne manjine. Zato sam siguran da ova Penavina ideja ne sme da prođe pošto je u pitanju zaista osetljivo pitanje - zaključuje Anđelković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading