REGION JAČA SAJBER ODBRANU Evo koliko SAD doniraju za slovenačke vojne kompjutere
Shutterstock

Kako je navedeno, oprema će biti iskorišćena za unapređenje bezbednosti komunikacionih i informacionih sistema, kao i za obuku pripadnika Oružanih snaga Slovenije (SV), prenela je agencija STA.

Ministarstvo napominje da su obezbeđeni održavanje i stručna podrška celokupne opreme za naredne tri godine, a pored integracije donirane opreme, obavljena je i osnovna obuka operatera sistema.

Na svečanosti, kojoj su uručeni donirani hardveri i softveri za Bezbednosno-operativni centar Komunikacionih i informacionih sistema Ministarstva odbrane i za Centar za sajber obuku, prisustvovali su ministar odbrane Marjan Šarec i ambasadorka SAD u Sloveniji Džejmi Harputljan.

- Centar za obuku predstavlja novi, unapređeni oblik saradnje u okviru regionalnog partnerstva NATO-a i zemalja Zapadnog Balkana u vreme kada su, kako navodi, nažalost, sajber aktivnosti država, koje nam nisu naklonjene, svakodnevna pojava - poručio je Šarec.

Harpuljan je navela da je donacija SAD od 30 miliona evra opreme za sajber odbranu jasan dokaz dugoročnog partnerstva sa Slovenijom. 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading