GRČKA POTPISALA UGOVOR SA TURSKOM Gradi se dodatnih 35 kilometara granične barijere
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Micotakis je prilikom potpisivanja ugovora u petak ponovio da je plan da se granična barijera proširi na 140 kilometara kopnene granice Grčke sa Turskom.

Grčki premijer je rekao da će nastaviti na svim nivoima da traži finansiranje izgradnje te barijere iz evropskih fondova.

 Ugovor su potpisali grčki ministar za zaštitu građana Takis ​​Teodorikakos i predstavnici građevinskih kompanija, TERNA i Intrakat grupe.

Trenutna dužina granične ograde između Grčke i Turske, za koju grčka vlada procenjuje da je sprečila ilegalan ulazak oko 250.000 migranata 2022. godine, iznosi 37,5 kilometara.

Barijera je deo strategije Grčke da spreči moguće tražioce azila da pokušaju da stignu u Evropu nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, pošto je Atina pokušavala da spreči ponavljanje događaja iz 2020. godine, kada su hiljade migranata i azilanata pokušale da pređu grčku granicu na Evrosu.

Grčka od tada pokušava da dobije sredstva od EU za taj projekat.

- Ako bismo trošili novac na zidove ili ograde, ne bi bilo novca za druge stvari - rekla je u januaru komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Amandmanom, koji je usvojen u četvrtak tokom glasanja u Odboru za budžet Evropskog parlamenta, zvanično je odbačeno korišćenje sredstava EU za finansiranje izgradnje barijera na spoljnim granicama EU.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading