DETE IMIGRANATA PIŠE ISTORIJU Ko je Humza Jusaf, novi premijer Škotske i bliži li se kraj Ujedinjenog Kraljevstva
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Humza Jusaf je zvanično izabran za novog prvog ministra Škotske nakon što ga je podržala većina poslanika. Nakon pobede u trci za liderstvo SNP-a u ponedeljak, 37-godišnjak se suočio sa glasanjem u Holirudu da ga potvrdi za naslednika Nikole Sterdžon.

Posle irskog premijera Lea Varadkara i britanskog premijera Rišija Sunaka, i Škotska je za premijera izabrala osobu imigrantskog porekla.  Nakon pobede na izborima za lidera Škotske nacionalne partije, Jusaf je postao prvi lider nacionalne partije u Ujedinjenom Kraljevstvu iz etničke manjine i prvi musliman na čelu velike nacionalne partije. 

Rođen je 1985. godine u Glazgovu i dete je prve generacije imigranata. Naime, njegov otac je iz Pakistana, a majka je rođena u Keniji, ali njena porodica potiče iz Indije. Sam Jusaf je često javno govorio o rasizmu sa kojim se suočava zbog svog porekla. Tako je na početku trke za lidera stranke bio prinuđen da pozove policiju nakon navodno pretnji, a potom su uhapšeni i optuženi 25-godišnjak i 35-godišnja žena.

DETE IMIGRANATA PIŠE ISTORIJU Ko je Humza Jusaf, novi premijer Škotske i bliži li se kraj Ujedinjenog Kraljevstva

Foto: Profimedia

 

Jusaf je pohađao Hačesonovu privatnu osnovnu školu u Glazgovu i zainteresovao se za politiku tokom svoje mladosti. Takođe je izabrao političke nauke za studiranje na Univerzitetu u Glazgovu i diplomirao 2007. Tokom studija pridružio se Škotskoj nacionalnoj partiji. Političku karijeru započeo je kao parlamentarni pomoćnik poslanika Bašira Ahmada, a kasnije je bio pomoćnik Nikole Sterdžon i tadašnjeg škotskog premijera Aleksa Salmonda. Ušao je u škotski parlament 2011. sa 26 godina kao najmlađi izabrani poslanik. Ali samo godinu dana kasnije, Salmond ga je povukao u škotsku vladu i postao ministar za Evropu i međunarodni razvoj.

Za vreme vladavine Nikole Sterdžon, 2016. godine, imenovan je za ministra saobraćaja. Šest meseci nakon što je preuzeo funkciju, Jusaf je imao svoj prvi gaf i kažnjen je sa 300 funti i dobio šest negativnih poena nakon što ga je zaustavila policija dok je vozio automobil prijatelja koji nije imao kasko osiguranje. Zbog promena koje je Sterdžon izvršila u vladi, 2018. je imenovan za ministra pravde, a potom za ministra zdravlja 2021. godine.

Kao ministar pravde, predložio je kontroverzni zakon o zločinima iz mržnje za koji su neki strahovali da će imati veliki uticaj na slobodu govora. Neki kritičari su upozorili da bi biblioteke i knjižare mogle biti krivično gonjene samo zato što imaju neke kontroverzne knjige na svojim policama, a neki smatraju da bi novi zakon potencijalno kriminalizovao ljude zbog privatnih razgovora u svojim domovima.

DETE IMIGRANATA PIŠE ISTORIJU Ko je Humza Jusaf, novi premijer Škotske i bliži li se kraj Ujedinjenog Kraljevstva

Foto: Profimedia

 

U kampanji, Jusaf je okrivljen što nije prisustvovao glasanju o homoseksualnim brakovima 2014. u škotskom parlamentu. Bivši lider SNP-a Aleks Salmond tvrdi da su ga Islamska zajednica i njegova džamija pritiskali da se ne pojavi, što budući škotski premijer negira. Rekao je da je u vreme glasanja bio na važnom sastanku o sudbini Škota koji je optužen za smrt zbog bogohuljenja u Pakistanu. Bivši poslanik Jusafa Džim Silars opisao je nacrt kao „jedan od najopasnijih i najopasnijih zakona koje je donela bilo koja vlada u moderno doba u bilo kom delu Velike Britanije“.

Predlog je konačno usvojen nakon niza amandmana, ali još nije proglašen zakonom. Kontroverze su pratile i Jusafa na mestu ministra zdravlja. Samo tri nedelje nakon imenovanja 2021. morao je da se izvini što je nepotrebno uznemirio javnost jer je pogrešno tvrdio da je desetoro dece hospitalizovano zbog kovida. Tokom svog mandata bio je žestoko kritikovan i zbog dugih lista čekanja, ali se branio argumentom da to nije problem samo za Škotsku.


Jusaf je neverovatno sklon gafovima. Osim što se tokom kampanje nazivao republikancem, jednom prilikom je, pokušavajući da bude smešan, upitao izbegle Ukrajinke „gde su im muškarci“. Javnosti je poznat i njegov pad sa skutera, koji su zabeležile kamere. Naime, Jusaf je tada lečio istegnutu Ahilovu tetivu i vozio se skuterom da bi brže stigao na sastanke. Nakon što je jedan novinar objavio snimak pada na Tviteru, Jusaf je upitao: 'Ako je još neko pao na štakama, skuteru ili u invalidskim kolicima, da li bi vaš prvi instinkt bio da to snimite i objavite na Tviteru?'

DETE IMIGRANATA PIŠE ISTORIJU Ko je Humza Jusaf, novi premijer Škotske i bliži li se kraj Ujedinjenog Kraljevstva

Foto: Profimedia

 


I pre pobede na partijskim izborima proglašen je za "kandidata kontinuiteta", što i ne čudi jer je bio jedan od najbližih saradnika premijerke Sterdžon. Veruje se da ga je stavila na čelo jednog od najtežih resora, zdravstva, kako bi ga pripremila za buduću ulogu lidera stranke i Škotske. Jusaf je jedini od tri kandidata za vođstvo SNP-a koji je rekao da će osporiti blokadu britanske vlade na škotski nacrt zakona o rodnoj reformi. On je rekao da će pokazati nezavisnost po tom pitanju samo ako stranka nastavi da forsira 'progresivne vrednosti'. Međutim, dodao je da će na sud ići samo ako bude uveren da će uspeti da ospori blokadu.

Što se tiče bitke za nezavisnost Škotske, Jusaf se donekle ogradio od Sterdžonovog plana da sledeće izbore iskoristi kao de fakto referendum o tome. On smatra da, pre svega, treba obezbediti „doslednu većinu“, a da nije dovoljno imati ankete u kojima je podrška nezavisnosti 50 ili 51 odsto. Međutim, kako bi i dalje privukao tvrdolinijaške pristalice nezavisnosti, rekao je da će biti spreman da raspiše izbore za škotski parlament kako bi testirao podršku za napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva.

"Ja sam svoj čovek i radiću stvari na svoj način. Veoma se divim, kao što možete zamisliti, za odličan posao koji je Nicola Sturgeon uradila kao premijerka. Ali imala je drugačiji pristup vođenju stranke. Manje bih se okružio uskim krugom ljudi, ali bih tražio pomoć od 'velikog šatora'", rekao je Jusaf ranije u kampanji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading