SEJAČI SMRTI! Šamarčina za Vašington: Najgori su u istoriji i na tome zarađuju!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države su flagrantno prekršile ciljeve i principe Povelje UN, osnovne norme međunarodnih odnosa tako što su svuda pokrenule ratove i veštački stvarale podele. To je najmilitantnija zemlja u svetskoj istoriji, navodi se u izveštaju "Stanje demokratije u SAD 2022.", objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine.

"SAD ignorišu različite izazove i institucionalnu krizu sa kojima se suočava sopstvena demokratija i tvrdoglavo veruju da je američka demokratija i dalje globalni model i svetionik demokratije. Ova vrsta arogancije ne samo da pogoršava probleme američke demokratije, već i dalje šteti zemljama širom sveta", navodi se u dokumentu.

Napominje se da uprkos činjenici da se Sjedinjene Države suočavaju sa raznim problemima u sopstvenoj demokratiji, one se bave samoanalizom, već nastavljaju da "izvoze američke demokratske vrednosti širom sveta, koristeći demokratiju kao izgovor da izvrše pritisak na druge zemlje i postignu lični interes, pogoršavajući raskol u međunarodnoj zajednici i blokovsku konfrontaciju".

"Sjedinjene Države stavljaju svoje domaće zakone iznad međunarodnog prava i zauzimaju pragmatičan stav o međunarodnim pravilima koja su u skladu sa njihovim interesima i napuštaju ih ako im ne odgovaraju", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, naglašavajući da su se od 1980-ih, SAD povukle iz 17 važnih međunarodnih organizacija ili sporazuma, uključujući Savet UN za ljudska prava, SZO, Unesko, Pariski klimatski sporazum, Zajednički sveobuhvatni plan akcije o iranskom nuklearnom pitanju, Ugovor o trgovini oružjem, Dogovor o otvorenom nebu.

Oni naglašavaju da su "SAD grubo prekršile ciljeve i principe Povelje UN i osnovne norme međunarodnih odnosa, izazivajući svuda ratove, veštački stvarajući nesuglasice i sukobe".

"Za više od 240 godina od svog osnivanja, SAD nisu ratovale samo 16 godina, tako da se sa sigurnošću mogu nazvati najratobornijom zemljom u svetskoj istoriji. Posle završetka Drugog svetskog rata, SAD su pokrenule ili učestvovale u mnogim ratovima u inostranstvu, uključujući Korejski rat, rat u Vijetnamu, u Avganistanu i u Iraku, koji je izazvao ozbiljne civilne žrtve i materijalnu štetu, kao i kolosalne humanitarne katastrofe", dodaje ministarstvu.

U izveštaju se navodi da su od 2001. godine ratovi i vojne operacije koje je Vašington pokrenuo u ime borbe protiv terorizma doveli do smrti više od 900 hiljada ljudi, od čega je oko 335 hiljada civila, a da su milioni ljudi povređeni, dok su desetine miliona bili primorani da napuste svoje domove.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading