MOSKVA NIJE OSTALA DUŽNA AUSTRIJI "Odgovorićemo na adekvatan način"
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

rema pisanju medija, dvoje od četvoro diplomata su članovi stalne misije pri Ujedinjenim nacijama u Beču, dok su dvoje službenici ambasade Rusije.

„Dvoje diplomata izvršilo je akcije koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom, te su zbog toga proglašeni nepoželjnim licima u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Drugih dvoje diplomata, članova stalnog predstavništva Rusije u UN preduzeli su dejstva koja ne odgovaraju Sporazumu o sedištu. Zbog toga im je zatraženo da napuste teritoriju Austrije“ , navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema saopštenju, ruske diplomate najkasnije treba da napuste Austriju do 8. februara.

Aprila prošle godine, Ministarstvo spoljnih poslova Austrije je proglasilo personama non grata troje ruskih diplomata u Beču i jednog zaposlenog u generalnom konzulatu u Salcburgu, koji je trebalo da napuste teritoriju Austrije do 12. aprila do kraja dana. Prema rečima ruskog ambasadora u Austriji, Dmitrija Ljubinskog, MIP Austrije nije dostavio dokaze protivpravne delatnosti ruskih dipomata, koji su zbog toga proglašeni nepoželjnim osobama.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Moskva odgovoriti na odluku Austrije.

"Odgovorićemo na adekvatan način", poručili su u Ministarstvu.

Posle pokretanja specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, brojne zemlje proterale su ruske diplomate.

Među njima su: baltičke zemlje, Slovenija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Danska i Rumunija. Ranije je i Evropska unija saopštila da proglašava 19 zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije pri EU za persone non grata. Sa svoje strane, Moskva je obećala adekvatan odgovor.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

Komentari (0)

Loading