ZAPAD SE UZALUD RADOVAO Zaustavljen put Švedske u NATO pakt
Foto: EPA/EPA

On je u izjavi za "Ekspresen" rekao da je do toga došlo zbog ljutite reakcije Turske na to što je desničarski ekstremista Rasmus Paludan palio Kuran i zbog demonstracija na kojima je kritikovan turski predsednik Redzep Tajip Erdogan.

Bilstrom je izrazio nadu da će dogovor sa Turskom biti postignut sastanku šefova diplomatija država članica NATO u julu u Litvaniji.

Danski političar Rasmus Paludan spalio je Kuran 21. januara ispred turske ambasade u Stokholmu, a juče ispred turske ambasade u Kopenhagenu. On je dodao da će nastaviti sa takvim akcijama sve dok Turska ne odobri članstvo Švedske u NATO.

Odnosi između Švedske i Turske pogoršali su se nakon toga, a turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da Švedska ne treba da računa na tursku podršku za članstvo u NATO-u.

Finska i Švedska su u svetlu dešavanja u Ukrajini 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahtev za ulazak u Alijansu. Ankara je prvo blokirala početak razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale trilateralni bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading