KAKO ĆE ABRAMS PROĆI PROTIV RUSIJE? Na Bliskom istoku uništeno 150 američkih tenkova
EPA Marcin Bielecki

U toj odluci je navedeno da će biti poslat 31 oklopnjak i još osam vozila za izvlačenje.

Iako ga zapadni stručnjaci karakterišu kao najbolji tenk na svetu, operacije u kojima je učestvovao ne govore u prilog tome. Da „abrams“ nije baš toliko superioran govori podatak da je u raznim ratovima na Bliskom istoku uništeno više od 150 ovih tenkova.

Ruske i iranske rakete "Smrt" za "Abramse"

Mit o neuništivosti i nadmoći „abramsa“ u odnosu na ostale tenkove stvoren je tokom prvog Zalivskog rata 1991, kada su ovi tenkovi uspešno uništavali iračke tenkove, uključujući i sovjetske T-72. Međutim, taj mit srušen je tokom američke invazije na Irak 2003.

Nekoliko tenkova stradalo je od prijateljske vatre, ali uništavale su ga i iračke snage raketama kratkog dometa pogađajući gusenice ili pogađajući spoljne rezervoare malokalibarskim oružjem. Do marta 2005, oko 80 „abramsa“ povučeno je iz upotrebe zbog dejstva neprijateljskih snaga, a još 530 je vraćeno u SAD na opsežne popravke.

Kao velika pretnja za oklop „abramsa“ u iračkom sukobu pokazao se ruski sistem RPG-29 „Vampir“, a u ratu u Jemenu, pobunjenički Huti su za uništenje „abramsa“ u sastavu saudijske vojske koristile iransku protivtenkovsku vođenu raketu Tosun, verziju ruskog sistema 9M113 „Konkurs“.

Van SAD, korisnici „abramsa“ su Australija (59), Egipat (1360), Irak (321), Kuvajt (218), Poljska (250), Saudijska Arabija(373), Maroko (222). Američka vojska je, od početka proizvodnje snabdevena sa preko 8100 „abramsa“, a danas je u upotrebi 2509 raznih varijanti ovog tenka, dok je 3700 komada u skladištima.

Takođe, zbog težine i promene strategije i načina upotrebe snaga komanda Američkih Marinaca je počela sa izbacivanje ovih grdosija iz upotrebe.

Koliko košta abrams?

Prema američkim medijima, svaki rezervoar košta između 6 i 9 miliona dolara. Međutim, zemlje koje ih kupuju, kao što je Poljska ranije ovog meseca, takođe moraju da plate i podršku za kompleksno održavanje, što znači da je Varšava platila oko 19 miliona dolara po rezervoaru.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading