KIJEV KRVARI, NATO PRED RAZDOROM Nemačka odbija da pošalje tenkove Ukrajini, članice besne, a Rusija preti odmazdom
EPA Marcin Bielecki

Kijev već očekuje novu vojnu pomoć sa Zapada - “stingere”, “brimstone”, topove S-60, “patriot” i mitraljeze - i urgira na saveznike da požure sa isporukom tenkova i PVO sistema ukazujući da se odlaganje isporuke plaća životima.

Većina tenkova koje Ukrajina ima je iz sovjetske, ili postsovjetske ere, i potrebni su joj teži oklopnjaci – poput nemačkih “leoparda” i američkog “Abramsa”.

Ali, “Abrams” je izostavljen iz američkog paketa pomoći uprkos zahtevima “jer je komplikovan”, dok Berlin okleva plašeći se eskalacije, a na njenog kancelara Olafa Šolca poslednjih dana raste neviđeni pritisak i iz Evrope i iz Amerike da pošalje svoje tenkove Ukrajini.

Šolc insistira da bi takav plan trebao da bude u potpunosti koordinisan sa čitavom zapadnom alijansom i ne želi da odobri slanje nemačkih tenkova Kijevu ukoliko Sjedinjene Države ne pošalju svoje, prenosi “Biznis insajder” pozivajući se na više izveštaja.

U petak je ključni sastanak u Nemačkoj prekinut bez šireg sporazuma o slanju tenkova Ukrajini, nakon što je novi ministar odbrane Boris Pistorijus rekao da njegova vlada još nije donela odluku. On je odbio kritike da Nemačka “stoji na putu ujedinjenoj koaliciji”.

Nakon neuspešnog sastanka u Nemačkoj, američki senator Lindzi Grejem urgirao je na SAD i Nemačku da pošalju tenkove Ukrajini tokom posete Kijevu u petak zajedno sa kolegama Ričardom Blumentalom i Šeldonom Vajhausom, preneo je “Biznis insajder”.

- Nemcima: Pošaljite tenkove Ukrajini jer joj trebaju. U vašem je nacionalnom interesu da (ruski predsednik Vladimir) Putin izgubi u Ukrajini. Administraciji (američkog predsednika Džoa) Bajdena: Pošaljite američke tenkove kako bi drugi pratili naše vođstvo – rekao je Grejem, dodajući da “Putin pokušava da oružanom silom prekroji mapu Evrope” i da je “u pitanju svetski poredak”.

KIJEV KRVARI, NATO PRED RAZDOROM Nemačka odbija da pošalje tenkove Ukrajini, članice besne, a Rusija preti odmazdom

EPA Stephen B Morton

 

Ruska odmazda

CNN piše da je, pored svih kritika upućenih Berlinu zbog njegovog oklevanja da pošalje tenkove, Nemačka odigrala ključnu ulogu u podršci Ukrajini tokom protekle godine i da su SAD i Velika Britanija jedine dve zemlje koje su isporučile više vojne pomoći Kijevu od nje, prema Institutu Kil.

Ali, nemačka vlada vidi tenkove kao veliki korak i plaši se da bi Moskva to mogla da vidi kao značajnu eskalaciju. Rusija je već zapretila Zapadu odmazdom u slučaju da Ukrajina dobije smrtonosnije oružje.

- Svojim odlukama Vašington i Brisel vode svet u užasan rat – rekao je u nedelju Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading