NATO ŠPIJUNSKE LETELICE STIŽU U ISTOČNU EVROPU Specijalna misija tajaće "nekoliko nedelja"
Foto: EPA Jakub Kaczmarczyk

U saopštenju, NATO je naveo da se očekuje da će njegove „oči na nebu“ stići u oblast Bukurešta 17. januara, kako bi ojačao prisustvo bloka u regionu. Rumunija, koja se graniči sa Ukrajinom, već je domaćin brojnim jedinicama NATO-a, uključujući američku 101. elitnu vazdušno-desantnu diviziju.

Blok nije precizirao koliko će aviona biti stacionirano u Rumuniji. Međutim, nemačka novinska agencija DPA javila je da NATO planira da tamo rasporedi tri AVACS.

Avioni AVACS će narednih dana započeti izviđačke letove, koji će se odvijati samo iznad teritorije alijanse, a njihova misija će trajati "nekoliko nedelja".

Pored toga, misiju nadgledanja će podržati oko 180 pripadnika službe, koji će biti raspoređeni u vazduhoplovnoj bazi Otopeni u blizini rumunske prestonice, oko 200 km (124 milje) od ukrajinske granice.

Sami avioni su deo flote od 14 NATO-ovih osmatračkih aviona koji se obično nalaze u Gajlenkirhenu u zapadnoj Nemačkoj. Ove letelice su opremljene radarom dugog dometa i pasivnim senzorima sposobnim da detektuju mete na velikim udaljenostima dok ostaju u vazduhu satima.

Vojni blok predvođen SAD sprovodi redovne nadzorne operacije na svom istočnom krilu, nadgledajući sukob u Ukrajini otkako je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu na susednu državu u februaru 2022.

Raspoređivanje AVACS aviona dolazi kada je veliki broj američkih oklopnih i vojnih vozila počeo da stiže u Holandiju u sredu pre nego što je krenuo ka istočnom krilu NATO-a, navodi Rojters. Ukupno se iz holandske luke Vlisingen iskrcava oko 1.250 komada vojne opreme, rekli su američki zvaničnici.

NATO U ČUDU Drama se nastavlja - Birajte sami!

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog saveta za nacionalnu bezbednost, izjavio je u ponedeljak da aktuelni sukob u Ukrajini „nije konfrontacija Moskve i Kijeva, već vojni sukob sa NATO-om“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading