NATO U ČUDU Drama se nastavlja - Birajte sami!
Foto: EPA/EPA

Jer, ako ta zemlja planira da uđe u Severnoatlatsku alijansu moraće da poštuje memorandum o borbi protiv terorističkih organizacija potpisan prošlog juna na marginama NATO samita u Madridu, poručuje Čavušoglu za televiziju TRT.

Ankara će, kako upozorava turski diplomata, ovoj nordijskoj zemlji dati zeleno svetlo za kandidaturu za članstvo u tom vojnom savezu samo ako Stokholm preduzme odlučne mere i suprotstavi se Radničkoj partiji Kurdistana koja je za Ankaru teroristička grupa.

"PKK minira članstvo Švedske u NATO-u. Ako švedska vlada na takve akcije ne odgovori na odgovarajući način, nećemo dati potvrdan odgovor koji Švedska čeka u vezi sa svojom kandidaturom za članstvo u NATO-u. Toliko je otvorno i jasno. Švedska mora da napravi izbor", istakao je Čavušoglu.

Turske vlasti žestoko su osudile akciju pristalica PKK u Stokholmu, a ambasador Švedske u Ankari pozvan je u četvrtak u tursko ministarstvo spoljnih poslova kako bi mu bila uručena protestna nota zbog incidenta.

Glavobolja za Šveđane tu se nije završila, jer je predsednik turskog parlamenta Mustafa Sentop otkazao gostoprimstvo šefu švedskog parlamenta, koji je 17. januara trebalo da doputuje u Ankaru da sa kolegama razgovara o članstvu te nordijske zemlje u NATO.

Memorandum na koji se Turci pozivaju potpisan je inače između Ankare, Stokholma i Helsinkija, a nordijske zemlje obećale da će otkloniti zabrinutost Turske povodom njihovog stava prema terorističkim grupama PKK i FETO.  

Naime, Turci čekaju da im Skandinavci izruče desetine ljudi osumnjičenih za terorizam, među kojima su članovi Kurdistanske radničke partije, kao i gulenisti odgovorni za pokušaj državnog udara u Turskoj.

Zato je Čavušoglu i prošlog meseca tokom posete švedskog ministra inostranih poslova Tobijasa Bilstroma Ankari rekao je da su pregovori o nastojanju Švedske za pridruživanje NATO-u još u ranoj fazi jer još nema konkretnog razvoja po pitanju ekstradicije terorista.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading