OPROSTITE ZA TRGOVINU ROBLJEM I KOLONIJALIZAM Premijer Holandije se izvinio za bolnu istorijsku ulogu Holandije u ropstvu
Tanjug

Holandski premijer Mark Rute izvinio se danas u ime vlade za bolnu istorijsku ulogu Holandije u ropstvu i trgovini robljem.

"Danas se izvinjavam", rekao je Rute u 20-minutnom govoru koji je pozvana publika u Nacionalnom arhivu dočekala ćutanjem, preneo je AP.

BRUTALNA UCENA! Počeo žestok pritisak! Usvojeno: Uvedite vize Srbiji!

Rute se izvinio iako su ga neke aktivističke grupe u Holandiji i njene bivše kolonije pozvale da sačeka 1. jul sledeće godine, kada se obeležava godišnjica ukidanja ropstva pre 160 godina.

Aktivisti sledeću godinu smatraju 150. godišnjicom, jer su mnogi robovi bili primorani da nastave da rade na plantažama deceniju nakon ukidanja. Rute se osvrnuo na neslaganje koje se tiče vremena izvinjenja, rekavši da zna da ne postoji dobar trenutak za sve, prave reči, kao i pravo mesto.

On je rekao da će vlada uspostaviti fond za inicijativu za pomoć u suočavanju sa nasleđem ropstva u Holandiji i njenim bivšim kolonijama.

Holandska vlada je ranije izrazila duboko žaljenje zbog istorijske uloge nacije u ropstvu, ali se zaustavila na formalnom izvinjenju, a Rute je jednom prilikom rekao da bi takva deklaracija mogla da polarizuje društvo.

Međutim, većina u parlamentu sada podržava izvinjenje. Obraćanje premijera bilo je odgovor na izveštaj koji je prošle godine objavio savetodavni odbor koji je imenovala vlada. Njegove preporuke uključivale su izvinjenje vlade i priznanje da su trgovina robljem i ropstvo od 17. veka do momenta ukidanja, "koja se dogodila direktno ili indirektno pod holandskom vlašću, zločini protiv čovečnosti".

U izveštaju se navodi da ono što se naziva institucionalnim rasizmom u Holandiji "ne može se posmatrati odvojeno od vekova ropstva i kolonijalizma i ideja koje su se pojavile u ovom kontekstu".

Podsetimo, Vlada je navela u saopštenju da će sledeća godina biti godina sećanja na ropstvo, u kojoj će zemlja "zastati da razmisli o ovoj bolnoj istoriji i o tome kako ova istorija i dalje igra negativnu ulogu u životima mnogih danas". Holanđani su se prvi put uključili u transatlantsku trgovinu robljem kasnih 1500-ih, a postali su glavni trgovci sredinom 1600-ih.

 

Partite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading