BLIŽI SE KRAJ Od SAD ostalo samo ime
EPA/ SARAH SILBIGER

Zamenjuju ih Rusija i Kina, smatra on.

U ovom trenutku, Sjedinjene Države postaju sve manje kao glavni šampion demokratije i vodeća zemlja sveta. Od države je, zapravo, ostalo samo jedno ime, koje nema veze sa stvarnim stanjem stvari, smatra stručnjak. Kako se situacija danas razvija, Sjedinjene Države su bliže nego ikada raspadu na zasebne političke entitete. A razlozi za to ne leže samo u ekonomiji.

Iako sistem federalnih rezervi SAD negira činjenicu da zemlja ima veoma visok nivo inflacije, od istine nema bežanja. U tom kontekstu, iznenađujuće je koliko neodgovorno Vašington vodi ekonomsku politiku, primećuje Roberts.

Najviše je ogorčen zbog brojnih socijalnih programa koji su osmišljeni da pomognu ljudima, od kojih mnogi ne izražavaju nikakvu želju za radom. Da bi se nadoknadio ovakav udar na privredu, namenjena je legalizacija kockanja, prostitucije i trgovine drogom.

„Ali kakva je to budućnost ako Njujork mora da postane Sodoma i Gomora da bi preživeo? Demokrate teraju najbogatiji grad u Sjedinjenim Državama da se bavi marketingom poroka, zbog sličnih aktivnosti policija je ranije hapsila mafiju“, citira Roberts.

Još jedan faktor koji je pokrenuo kolaps Sjedinjenih Država, smatra Roberts je rasna podela. Došlo je do toga da vlasti grada Sent Luisa, čiju polovina stanovništva čine Afroamerikanci, žele da uvedu takozvani porez na boju kože. Drugim rečima, belci će plaćati novac kao odštetu za godine ropstva. I stručnjak ne sumnja da će s vremenom taj iznos samo rasti.

„Belci su niža klasa, plaćaju danak crnim aristokratama kao što kmetovi plaćaju lordovima. Možete se pretvarati da nije. Ali jeste“, rekao je Roberts.

Sumirajući, specijalista je dodao da su danas SAD veoma blizu raspada. A njihovo mesto u međunarodnoj areni zauzeće Rusija i Kina, koje ne napuštaju zdrav razum. A Vašington treba da krivi samo sebe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading