''KLJUČNI KORAK KA PORESKOJ PRAVIČNOSTI I SOCIJALNOJ PRAVDI'' Evropska unija usvojila minimalni porez na dobit – pravilo važi za multinacionalne kompanije
EPA/Monkey Business Images

''Evropska unija (EU) je danas preduzela ključni korak ka poreskoj pravičnosti i socijalnoj pravdi'', rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni i dodao da je minimalno oporezivanje ključno za rešavanje izazova koje stvara globalizovana ekonomija.

NOVIM ZABRANAMA OBUHVAĆENO 168 SUBJEKATA Savet EU svojio deveti paket sankcija protiv Rusije

Plan je izrađen pod vođstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i već je imao podršku Vašingtona i nekoliko velikih ekonomija EU. Ali primena minimalnog poreza u Evropskoj uniji od 27 zemalja već je odložena jer su države članice iznele primedbe ili usvojile taktiku blokiranja.

Nedavno je Poljska ove nedelje blokirala formalno usvajanje te mere dok je raspravljala o nepovezanim merama, kao što su sankcije Rusiji. Ali na samitu u četvrtak, takva suzdržanost je dogovorena, a porez će sada stupiti na snagu u celom bloku krajem sledeće godine.

Lideri su pozdravili odluku. Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je to "projekat blizak mom srcu", a francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je Francuska tu ideju gurala više od četiri godine.

Globalni minimalni porez je samo jedan deo, poznat kao "Drugi stub", OECD sporazuma. "Prvi stub", koji predviđa oporezivanje kompanija u kojima ostvaruju profit kako bi se ograničila utaja poreza, prvenstveno cilja na digitalne gigante. Za to je potreban međunarodni sporazum koji još nije finalizovan.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading