ĐORĐA MELONI PROGOVORILA O ZAPADNOM BALKANU Italijanska premijerka ima samo jednu poruku za naš region
EPA/GIUSEPPE LAMI

Premijerka je izrazila i zabrinutost zbog razvoja događaja na severu Kosova, prenosi Reporteri.

Ona je istakla da bi ulazak zemalja Zapadnog Baklana u EU trebalo da bude deo prioriteta evropske politike.

Meloni je jasno rekla da treba otvoriti pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a zahtev za integraciju u EU za većinu zemalja Zapadnog Balkana ide preko Italije.

"Za stabilnost evropskog kontinenta važna je i druga tema sekcije 'spoljašnji odnosi' Evropskog saveta, a to je Zapadni Balkan i podrška Evropskog saveta zaključcima Saveta za opšte poslove koji se danas održava u Briselu o pitanju proširenja. Trenutni međunarodni scenario zahtieva od nas da razmislimo o ulozi Evrope kao globalnog igrača, znajući da će svaku 'stratešku prazninu' popuniti drugi igrači. I to, očigledno, polazeći od oblasti našeg direktnog interesa. Ovo posebno važi za Zapadni Balkan, čija je stabilizacija prioritet, i u bezbednosnom smislu, za Italiju i Evropu u celini", rekla je Meloni.

Dodaje da "verodostojna perspektiva za članstvo ostaje najmoćnije sredstvo koje je dostupno Evropskoj uniji da zadrži nacije u regiji usidrenima našim vrednostima. To je stav koji je Vlada potvrdila na samitu EU-Balkan održanom 6. novembra u Tirani".

"Samit koji je omogućio jačanje delovanja i vidljivosti Evropske unije u regionu, jednom od najizloženijih posledicama sukoba u Ukrajini, kao i destabilizirajućem uticaju Rusije. Sa ove tačke gledišta, potrebno je očuvati duh koji je stvoren otvaranjem pregovaračkih procesa sa Severnom Makedonijom i Albanijom", rekla je ona.

Dodala je da ako postoji potreba koja ujedinjuje sve narode regiona Zapadnog Balkana, to su evropske integracije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading