CRVENI ZMAJ U ZEMLJI ALAHA Počinje nova era, o kojoj Bajden može samo da sanja!
Tanjug/Ap

Bio je to doček o kojem je Džozef Bajden mogao samo da sanja kad je polovinom jula posetio Džedu. Posle prigušene dobrodošlice američkog predsednika, Si Đinping je u Saudijskoj Arabiji primljen kao „crveni car”. Automobil u kojem je bio kineski lider do kraljevske palate su dopratili pripadnici saudijske kraljevske garde jašući na arapskim konjima i noseći u rukama zastave dve zemlje.

CRVENI ZMAJ U ZEMLJI ALAHA Počinje nova era, o kojoj Bajden može samo da sanja!

Tanjug/Ap

 

Rezultati „nove ere” u kinesko-arapskim odnosima, koju je Si Đinping najavio pošto je posle skoro sedam godina ponovo došao u Saudijsku Arabiju, više su nego opipljivi. Tokom trodnevne posete najvećem svetskom izvozniku nafte Peking i Rijad su sklopili poslove u vrednosti od 30 milijardi dolara.

Kina je najveći trgovinski partner Saudijske Arabije i izvor rastućih investicija, a takođe je i najveći svetski kupac nafte. Prema podacima kineske carine, bilateralna trgovina između Saudijske Arabije i Kine dostigla je prošle godine 87,3 milijarde dolara, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na 2020. godinu. Kineski uvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije iznosio je 43,9 milijardi dolara u 2021. godini, što čini 77 odsto njenog ukupnog uvoza robe iz kraljevstva.

CRVENI ZMAJ U ZEMLJI ALAHA Počinje nova era, o kojoj Bajden može samo da sanja!

Tanjug/Ap

 

U autorskom tekstu za saudijske medije Si je poručio da je reč o pionirskom putovanju koji će otvoriti novu eru u odnosima Kine s arapskim zemljama Persijskog zaliva. Ne slučajno, Si Đinping se ovim tekstom posredno obratio i SAD, poručivši da će Kina i arapske zemlje nastaviti da visoko drže zastavu nemešanja u unutrašnje stvari.

Kako saopštava kineska državna televizija CCTV, i princ Bin Salman je tokom razgovora sa Sijem rekao da se njegova zemlja protivi bilo kakvom „mešanju u unutrašnje stvari Kine u ime ljudskih prava”.

Peking je jasno poručio da Rijad vidi kao snažnu silu u multipolarnom svetu. Pre svega zato što je juče uspeo da okupi i lidere ostalih zemalja regiona, inače velikih proizvođača nafte.

CRVENI ZMAJ U ZEMLJI ALAHA Počinje nova era, o kojoj Bajden može samo da sanja!

Tanjug/Ap

 

Na sastanak s kineskim liderom došli su katarski emir, kuvajtski prestolonaslednik i predsednici Egipta, Tunisa, Džibutija, Somalije i Mauritanije, kao i premijeri Iraka, Maroka, Alžira, Sudana i Libana.

Saudijska Arabija i druge države Persijskog zaliva, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, već su rekle da neće povodom rata u Ukrajini birati stranu između globalnih sila. Njihov cilj je da diverzifikuju odnose s partnerima kako bi na najbolji način obezbedili razvoj ekonomije i bezbednost svojih zemalja.

Jačanje odnosa Kine i saudijskog kraljevstva nije baš po volji Vašingtona, ali to nije iznenađenje. Još 2004. godine tadašnji saudijski šef diplomatije Saud el Fejsal za „Vašington post” je vrlo slikovito objasnio da američko-saudijska veza nije „katolički brak” u kojem je dozvoljeno imati samo jednu ženu. To je, kako je izjavio, više „islamski brak”, u kojem su dozvoljene četiri supruge: „Saudijska Arabija nije tražila razvod od SAD, već želi brak i s drugim zemljama”, rekao je tada pronicljivo Fejsal.

CRVENI ZMAJ U ZEMLJI ALAHA Počinje nova era, o kojoj Bajden može samo da sanja!

Tanjug/Ap

 

Kina i Saudijska Arabija potvrdile su značaj stabilnog snabdevanja na globalnim tržištima nafte i ulogu Rijada u tome, navodi se u jučerašnjem zajedničkom saopštenju nakon posete Si Đinpinga kraljevstvu. Kina pozdravlja ulogu Saudijske Arabije na svetskom tržištu nafte jer podržava ravnotežu i stabilnost u snabdevanju, navodi se u saopštenju i podseća da je Rijad pouzdani veliki izvoznik sirove nafte u Kinu, preneo je Rojters.

Kineske i saudijske kompanije potpisale su 34 ugovora za ulaganja u zelenu energiju, informacione tehnologije, transport, građevinarstvo i druge sektore, javila je državna novinska agencija SPA. Iako nisu navedeni iznosi ugovora, uoči posete Sija je najavljeno da će ukupna vrednost sporazuma biti 30 milijardi dolara.

Ono što najviše brine SAD jeste memorandum o razumevanju s kineskim tehnološkim gigantom „Huavej” o „klaud” kompjutingu i izgradnji kompleksa visokih tehnologija u saudijskim gradovima. Uprkos protivljenju Vašingtona zbog bezbednosnog rizika, „Huavej” svojom opremom učestvuje u izgradnji brzih 5G mreža za prenos mobilnih komunikacija u većini zemalja Persijskog zaliva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading