OTAC JE TRAŽIO DA POSTANEMO BOMBAŠI SAMOUBICE! Sin Osame bin Ladena otvorio dušu i opisao potresne detalje iz života
Printscreen

Deci nije lako da ispunjavaju očekivanja roditelja, a to je posebno blo teško Omaru bin Ladenu, sinu nekadašnjeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

OTAC JE TRAŽIO DA POSTANEMO BOMBAŠI SAMOUBICE! Sin Osame bin Ladena otvorio dušu i opisao potresne detalje iz života

Printscreen

 

Osama je sina vaspitavao tako da da ga nasledi u njegovoj terorističkoj imperiji. Omar je bio podvrgnut prebijanju, morao je da nauči veštine preživljavanja u pustinji, a tvrdi i da je hemijsko oružje bilo testirano na njegovim kučićima.

Omar, četvrti Osamin sin, danas ima 41 godinu i oženjen je Britankom Džejn Feliks-Braun, koja se danas predstavlja kao Zaina bin Laden. Žive u Normandiji, gde planiraju da iznajmljuju apartmane za odmor.

Ipak, želeli bi da se presele u Veliku Britaniju, gde Zaina ima porodicu. Omar se prijavio za vizu, ali je već nekoliko puta odbijan.

Ovih dana boravio je u Kataru, gde je gledao utakmicu između Holandije i domaćina, a tom prilikom je za "Dejli mejl" opisao kako je izgledao njegovi pokušaj da uđe u Britaniju pre dve godine, kada je trajektom došao do Portsmuta.

- Kada sam stavio nogu na britansko tlo, odmah su me odveli u sobu za ispitivanje, gde sam proveo nekoliko sati. Ali, bili su ljubazni i puni poštovanja - rekao je.

Ulazak u zemlju mu nije odobren zbog problema sa dokumentacijom, tako da se sa suprugom vratio u Francusku.

U međuvremenu, bavi se slikanjem, a bračni par zarađuje od prodaje slika koje je Omar procenio na po 8.500 funti. Omiljeni motiv su mu planine, jer ga podsećaju na zavičaj.

Očeva gvozdena pesnica

Omar je rođen 1981. godine, a majka Nadžva je bila prva Osamina žena. Odrastao je u komforu, jer je porodica Bin Laden bila poznata po građevinskim firmama "Saudi Bin Laden Group". 

Ipak, kaže da ga je često tukao otac, koji je već tada bio prekaljeni borac protiv Sovjeta u Avganistanu. Godine 1991, proterani su iz Saudijske Arabije, jer je Bin Laden kritikovao kraljevsku porodicu što je dopustila američkim trupama da se tamo stacioniraju, pa su se preselili u Sudan.

Tamo su prolazili kroz stroge treninge preživljavanja, a Osama ih je odvlačio u pustinju i primoravao ih da tamo borave i po četiri dana uz malo vode i hrane. Spavali su u rupama u zemlji. Bilo šta američko je bilo strogo zabranjeno, uključujući klima-uređaje ili pumpice za inhlaliranje, iako su Omar i njegova braća patili od astme.

Kada je imao 15 godina, Osama je Omara odabrao da mu se pridruži u Avganistanu u trenažnom kampu Al Kaide, u planinama Tora Bora.

OTAC JE TRAŽIO DA POSTANEMO BOMBAŠI SAMOUBICE! Sin Osame bin Ladena otvorio dušu i opisao potresne detalje iz života

EPA

 

 

Tamo je naučio da puca, a dve godine kasnije je saznao da se na njegovim kučićima testiralo hemijsko oružje. Štenci su tretirani gasom i umirali su u agoniji.

Omar je sve više razmišljao o tome kako da pobegne od očevih ideja i nasilja koje ga je okruživalo, pogotovo posle bombaških napada na američku ambasadu 1998. godine. Kada je čuo da se sprema "nešto veliko", bio je još sigurniji da treba što pre da ode.

Kap koja je prelila čašu bilo je trenutak kada je Osama zatražio od svojih sinova da postanu bombaši samoubice.

- Moj otac je svoje neprijatelje mrzeo više nego što je voleo svoje sinove. Tada sam osetio da ću biti budala ako protraćim još jedan trenutak mog života - rekao je.

U aprilu 2001. napustio je Avganistan, samo pet meseci pre terorističkog napada na SAD, posle čega je Osama bin Laden postao najtraženiji čovek na planeti.

Kako je rekao, nikada više nije razgovarao sa ocem. Osama je ubijen u maju 2011. u Pakistanu.

Na pitanje zašto je baš njega izabrao za naslednika, Omar je rekao: Ne znam, možda sam bio pametniji, zato sam danas živ."

Upoznao je Zainu - koja se udavala šest puta i ima troje dece, a danas i praunuke - u Egiptu 2006. godine. Veoma brzo su se venčali. Pokušali su veštačkom oplodnjom da dobiju decu, ali nisu imali uspeha.

Osim toga, Omar je u jednom trenutku navodno počeo da čuje glas svog oca. Potražio je stručnu pomoć i dobio terapiju kako bi se lakše nosio sa bipolarnim poremećajem koji mu je dijagnostikovan. Uprkos svemu, Omar i Zaina danas srećno žive.

- Niko drugi nije odgovoran za njegove probleme osim njegovog oca. Omar istovremeno mrzi i voli Osamu. Voli ga je  je to njegov otac, ali mrzi ono što je učinio. Mislim da pati od posttraumatskog poremećaja od 11. septembra. Ono što je njegov otac učinio uništilo je Omarov život - rekla je Zaina u jednom intervjuu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading