REPUBLIKA SRPSKA : Uskoro jedinstvena tarifa, ista cena struje i leti i zimi
Foto: RINA

Komisija je prošle sedmice usvojila Predlog tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, koji je u petak objavljen i u “Službenom glasniku” i istog dana stupio je na snagu. Tim dokumentom definisano je da do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna struje domaćinstva plaćaju po jednoj ceni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj. Idući korak je, navode u RERS, odlučivanje o mrežarini i ceni javnog snabdevanja. Taj dokument bi  trebalo da se nađe pred članovima RERS 15. decembra. Posle toga i taj dokument trebalo bi da bude objavljen u “Službenom glasniku” i plan je da bude u primeni od početka iduće godine.

Pojedini članovi RERS navode da je već sada izvjesno da će biti usvojena jedna tarifa na sednici u četvrtak i da će ona biti na snazi tokom čitave godine.

– Ta tarifa važiće kako za januar i februar, tako i za jun i jul, kao i za sve ostale mesece u godini. To će sigurno uticati na to da će tokom leta domaćinstva imati veće račune, jer je prethodnih godina struja bila jeftinija od aprila do oktobra. Možda bude i nekih promena, ali čisto sumnjamo. Svi su trenutno za ovu varijantu – navode u RERS, prenosi Srpskainfo.

Predsednik RERS Vladislav Vladičić potvrdio je da bi iduće sedmice trebalo da zaseda komisija, jer je nakon usvajanja blok tarifa potrebno doneti i odluku o ceni struje.

– Još razmatramo šta i kako. Zanoćimo sa jednim brojem, a ujutru se probudimo sa drugim. Uprkos tom većanju neće doći do većih promena na računima. Pojedini će platiti četiri, pet maraka više, odnosno isto toliko pojedina domaćinstva manje. Oni koji troše više od 1.500 osetiće najveće promene na računima – navodi Vladičić i dodaje da do 500 kilovat-sati struje troši nešto više od 70 domaćinstava u RS.

Prema računici iz RERS onim domaćinstvima koja potroše 500 kilovata struje računi bi od Nove godine trebalo da budu 67,57 maraka bez PDV, a ona domaćinstva koja troše oko 700 kilovata imaće isti i decembarski i januarski račun. Najveće promene na računima osetiće ona domaćinstva koja troše više od 1.500 kilovata struje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading