NAPETO U EVROPSKOJ UNIJI Sve više Nemaca dobija otkaze dok inflacija u Francuskoj obara rekorde
EPA/ALEX HOFFORD

Francusku ekonomiju i dalje koči rekordna inflacija u novembru, koja prkosi očekivanjima ekonomista, izvestio je u sredu Nacionalni institut za statistiku i ekonomska istraživanja (Insee).

Prema preliminarnim procenama, potrošačke cene su porasle za 7,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što odgovara porastu u oktobru. Analitičari koje je anketirao Blumberg, predvideli su rast od 7 procenata.

TRAČAK NADE U BORBI S RASTOM CENA Prvi put u poslednjih godinu i po dana - usporavanje novembarske inflacije u Evrozoni

Istovremeno, broj nezaposlenih u Nemačkoj stalno raste. U novembru je skočio za 17.000 na mesečnom nivou - na 2.540.000 nezaposlenih lica, piše RT, na osnovu podataka nemačke Savezne agencije za rad.

Statistike objavljene u sredu pokazuju da je stopa nezaposlenosti u zemlji porasla na 5,6 odsto prošlog meseca, sa 5,5 procenata u oktobru. Pritom, analitičari nisu očekivali da će se cifra promeniti u odnosu na prethodni mesec.

U izveštaju se ističe da je najveća stopa nezaposlenosti u zemlji zabeležena u Bremenu (10,4 odsto) i Berlinu (8,9 odsto), a najniža u Bavarskoj (3,3 odsto).

Energetska kriza nastavlja da drma

Zapadna Evropa nastavlja da se uveliko oslanja na Rusiju kao izvor dizela, izvestio je Blumberg u utorak, napominjući da region treba da pronađe nove zalihe za manje od deset nedelja do sankcija.

Prema navodima medija, pozivajući se na podatke firme Vortexa, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo dobile su skoro polovinu svog uvoza dizel goriva iz Rusije u prva 24 dana ovog meseca.

Nivo oslanjanja je, navodno, skočio od oktobra, u skladu sa ukupnim povećanjem uvoza u regionu, kako bi se blok izborio sa opadanjem kapaciteta u Francuskoj zbog tamošnjih štrajkova širom zemlje.

U međuvremenu, podsećamo i da je Nemačka odlučila da napusti Ugovor o energetskoj povelji.

A promene se dešavaju i u Italiji. Naime, vlada te zemlje planira da primeni 50 odsto vanrednog poreza na prihode koje su energetske kompanije dobile zbog rasta globalnih cena nafte i gasa, preneo je Rojters pozivajući se na nacrt budžeta zemlje za 2023.

Prema izveštaju, porez će se primenjivati na deo prihoda kompanije u 2022. za koji se utvrdi da je najmanje 10 procenata veći od njegovog proseka između 2018. i 2021. Međutim, biće ograničen na 25 posto vrednosti svake neto imovine kompanije na kraju 2021. godine.

Prema uslovima, predviđenim budžetom, očekuje se da će oko 7.000 kompanija koje proizvode i prodaju prirodni gas, električnu energiju i naftne derivate biti na "meti" novog poreza.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

Komentari (0)

Loading