TRAČAK NADE U BORBI S RASTOM CENA Prvi put u poslednjih godinu i po dana - usporavanje novembarske inflacije u Evrozoni
Shutterstock

Inflacija u evrozoni je usporila u novembru prvi put u poslednjih godinu i po dana, što uliva tračak nade Evropskoj centralnoj banci koja se bori s udarom potrošačkih cena na životni standard.

Prema današnjoj fleš proceni zavoda za statistiku EU, Evrostata, novembarska inflacija u evrozoni spustila se na 10 posto međugodišnje sa 10,6 procenata u oktobru, izveštava "Blumberg".

BORBA PROTIV REKORDNE INFLACIJE Vlada u Rimu uvodi porez od 50 odsto na ekstra prihod energetskih kompanija

Rast potrošačkih cena u 19-članom valutnom bloku je manji od prosečne procene ekonomista koje je anketirala njujorška agencija, a koji su predviđali stopu od 10,4 odsto. Smanjenju inflacije doprinelo je blago usporavanje cena energije i usluga, dok su cene hrane, alkoholnih pića i duvana ubrzale rast.

Rast cena energije je u novembru iznosio 34,9 procenata na godišnjem nivou, u odnosu na 41,5 odsto u oktobru, dok su cene hrane, alkoholnih pića i duvana porasle za 13,6 procenata sa oktobarskog nivoa od 13,1 odsto.

Najviše godišnje stope inflacije među članicama evrozone beleže u novembru Letonija, 21,7 procenata, i Litvanija i Estonija, po 21,4 odsto, a najniže Francuska 7,1 posto, Španija 7,3 i Malta 7,4 procenata.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading