ODNOS BRITANIJE SA KINOM SE ZAOŠTRAVA Sunak: Suprotstavićemo se - ne retorikom, već snažnim pragmatizmom
Foto: Profimedia

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je takozvana "zlatna era" odnosa sa Kinom završena, objavio je danas Bi-Bi-Si.

U svom prvom spoljnopolitičkom govoru, Sunak je ocenio da su bliže ekonomske veze između Velike Britanije i Kine prethodne decenije bile naivne.

Sunak je rekao da Velika Britanija sada treba da zameni nadanja sa čvrstim pragmatizmom prema konkurentima.

Ali on je upozorio na „hladnoratovsku retoriku”, dodajući da se globalni značaj Kine ne može zanemariti.

Gospodin Sunak se suočio sa pritiskom od strane Torijevaca da pooštri stav Ujedinjenog Kraljevstva prema Kini otkako je prošlog meseca preuzeo dužnost premijera.

Njegov govor, na banketu lorda gradonačelnika u Londonu, usledio je nakon protesta u Kini tokom vikenda protiv strogih zakona o zatvaranju Covid-a u zemlji.

„Priznajemo da Kina predstavlja sistemski izazov za naše vrednosti i interese, izazov koji postaje sve akutniji kako se kreće ka još većem autoritarizmu“, rekao je on.

Dodao je da je „zlatna era“ britansko-kineskih odnosa „završena“, zajedno sa „naivnom idejom“ da će veća trgovina sa Zapadom dovesti do kineskih političkih reformi.

Izraz „zlatno doba“ povezuje se sa bližim ekonomskim vezama pod bivšim premijerom Dejvidom Kameronom – ali su se odnosi između Londona i Pekinga od tada pogoršali.

Međutim, gospodin Sunak je naglasio da "ne možemo jednostavno ignorisati značaj Kine u svetskim poslovima - za globalnu ekonomsku stabilnost ili pitanja poput klimatskih promena".

Dodao je da će Velika Britanija raditi sa saveznicima, uključujući SAD, Kanadu, Australiju i Japan kako bi „upravljala ovim zaoštravanjem konkurencije, uključujući diplomatiju i angažman“.

„To znači da se suprotstavljamo našim konkurentima, ne retorikom, već snažnim pragmatizmom“, dodao je on.

Sunak i kineski predsednik Si Đinping trebalo je da se sastanu po prvi put na samitu G20 u Indoneziji ranije ovog meseca, ali je susret otkazan nakon eksplozije rakete u Poljskoj.

Na drugom mestu u svom govoru, gospodin Sunak je obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu, dodajući: „Bićemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Obećao je da će sledeće godine „održavati ili povećati” britansku vojnu pomoć zemlji i pružiti novu vazdušnu podršku za zaštitu civila i kritične infrastrukture.

Tokom posete, on je najavio da će Velika Britanija isporučiti Ukrajini dodatne protivvazdušne topove i radare i povećati ponudu obuke za ukrajinske oružane snage.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading