Vjačeslav Taran poginuo u padu helikoptera kod Monaka
Foto: EPA/OLEG PETRASYUK

Ruski milijarder Vjačeslav Taran (53) poginuo je u padu helikoptera kod Monaka.

Nesreća se dogodila prošlog petka, a osim Tarana, koji je poslednjih deset godina živeo u Monaku, u padu helikoptera stradao je i 35-godišnji pilot koji je upravljao letelicom, prenosi Telegraf.

Kako prenose strani mediji Vjačeslav Taran je 1997. osnovao "Libertex", platformu za onlajn trgovanje, a u poslednje vreme se bavio kriptovalutama.

Rat u Ukrajini, 279. dan - Alo.rs

"Libertex grupa s velikom tugom potvrđuje smrt svog suosnivača i predsednika Upravnog odbora Vjačeslava Tarana, u padu helikoptera koji se dogodio na putu za Monako u petak 25. novembra 2022. godine", navodi se u saopštenju Libertexa.

Kako se navodi, ruski milijarder leteo je iz Lozane sa iskusnim pilotom u jednomotornom helikopteru H130.

Nesreća se dogodila oko 13 sati po vedrom vremenu. Navodno je na letu trebalo da bude još jedna osoba, ali je, prema nepotvrđenim informacijama, otkazala putovanje u poslednji čas.

Zamenik javnog tužioca u Nici rekao je da se ne može isključiti krivica treće strane.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN tvrdi da je Taran bio "kriptobiznismen s verovatnim vezama s ruskom spoljno-obaveštajnom službom". Navodi se kako je bio povezan s agencijom za špijunažu SVR, kao i da je bio odgovoran za "pranje ruskih sredstava kroz sistem operacija kriptovaluta", piše Daily Mail.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading