TURCI SPREMNI ZA NAPAD Čeka se zvanična odluka Vlade!
Foto: Alo ilustracija

Haubice iz Turske su nedelju dana gađale mete kurdskih IPG, dok su ratni avioni izveli vazdušne napade, posle bombaškog napada u Istanbulu pre dve nedelje za koji je Ankara okrivila kurdsku miliciju IPG.

Sneg zavejao vojnike u rovovima, restrikcije struje širom zemlje! - Alo.rs

IPG je negirao umešanost u bombardovanje i povremeno je na prekogranične napade odgovarao minobacačkim granatiranjem.

„Oružanim snagama Turske treba samo nekoliko dana da postanu skoro potpuno spremne“, rekao je jedan visoki zvaničnik, dodajući da su sirijski pobunjenički borci, saveznici Turske bili spremni za takvu operaciju samo nekoliko dana nakon bombaškog napada u Istanbulu 13. novembra.

Turska je ranije pokrenula vojne upade u Siriji protiv IPG, smatrajući je krilom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nazivaju terorističkom grupom.

PKK je takođe negirala da je izvršila napad u Istanbulu, u kojem je šest osoba ubijeno na prometnoj pešačkoj ulici.

"BAHMUTSKA MAŠINA ZA MESO" Borba za ovaj grad na istoku Ukrajine je najžešća bitka od početka rata - Alo.rs

"Sve pripreme su završene. To je sada politička odluka", rekao je drugi turski zvaničnik Rojtersu, takođe zahtevajući anonimnost uoči sastanka.

Erdogan je još u maju rekao da će Turska uskoro pokrenuti vojnu operaciju protiv IPG-a u Siriji, ali do takve operacije tada nije došlo.

Turski zvaničnik rekao je da je kopnena operacija, usmerena na oblasti Manbidža, Kobanija i Tel Rifata, neizbežna da bi se oblasti koje su stavljene pod kontrolu Turske i njenih sirijskih saveznika povezale sa upadima od 2016.

Ministarstvo odbrane je u ponedeljak saopštilo da je turska vojska „neutralisala“ 14 militanata IPG koji su se spremali da izvrše napade u sirijskim oblastima pod kontrolom Turske.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su tri turska vojnika ubijena u severnom Iraku, gde vojska od aprila sprovodi operaciju protiv PKK.

Ministar odbrane Hulusi Akar, koji je otputovao u iračku graničnu oblast, rekao je u nedelju vojnim komandantima da će Turska "izvršiti zadatke" misije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading