"NE MOGU DA UTIČEM NA PUTINA" Otvorila dušu Angela Merkel
EPA/Adam Berry

U međuvremenu, Ukrajina se suočava sa nestankom struje nakon ruskih napada.

Merkelova je u intervjuu za magazin Špigl rekla da je prošlog leta pokušala da sazove razgovor sa ruskim predsednikom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. "Ali nisam imala snage da to uradim na svoj način. Svi su znali da ću otići na jesen", rekla je ona.

Rat u Ukrajini, 275. dan - Alo.rs

Posle četiri mandata, Merkelova je konačno napustila kancelarsku poziciju u decembru. Poslednji put je posetila Moskvu u avgustu prošle godine, kada kaže da je osećaj bio „veoma jasan: u političkom smislu, završila sam”. „A za Putina se računa samo moć.

Takođe je smatrala da je veoma elokventno to što je Putin doveo ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na njihov poslednji zajednički sastanak. Do tada su se uvek sastajali privatno. Putin tečno govori nemački, a Merkelova zna nešto i ruski.

U svetlu Putinovog napada na Ukrajinu, koji je usledio posle višenedeljnih vojnih gomilanja na granici, mnogi veruju da bi Merkelova i drugi lideri EU trebalo da zauzmu oštriji stav prema Kremlju. Roderih Kizeveter, stručnjak za spoljnu politiku u Merkelinoj Hrišćansko-demokratskoj partiji (CDU), je među onima koji kažu da je znala da Putin pokušava da rascepi i oslabi Evropu, ali je bila uverena da je „meka moć“ ispravan pristup. Pre invazije, on je tvrdio da Nemačka previše zavisi od ruskog gasa.

ZELENSKI MOLI ZA ORUŽJE - Alo.rs

Merkelova je u intervjuu takođe rekla da je njena pozicija u vezi sa Ukrajinom u mirovnom sporazumu iz Minska dala Kijevu vreme da se bolje odbrani od ruske vojske. Mirovni sporazum u Minsku postignut je nakon ruske aneksije Krima 2014. godine i indirektnog rata u Donbasu. Ali ključne tačke, uključujući razoružanje i međunarodnu kontrolu, nikada nisu sprovedene.

Merkelova je rekla da nije žalila zbog odlaska jer smatra da njena vlada nije uspela da napravi nikakav napredak ni u ukrajinskoj krizi ni u sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading