"NEMCI ŽELELI DA RUSI PREGAZE UKRAJINU" Rat u Evropskoj uniji, Boris Džonson otvorio dušu
Foto: AP Michael Probst

Bivši britanski premijer rekao je pre invazije 24. februara da postoje različiti pogledi na tenzije između zaraćenih zemalja, ističući tri najistaknutije nacije EU.

"Nemački stav je u jednom trenutku bio da ako se to već dogodilo, što bi bila katastrofa, onda bi bilo bolje da se cela stvar brzo okonča i da Ukrajina odustane od borbe. Mislio sam da je to katastrofalan način gledanja na stvari. Ali mogu da razumem zašto su tako mislili"

Rat u Ukrajini, 273. dan - Alo.rs

Nemačka je posle Putinove invazije pokušala da smanji zavisnost od ruskih energenata, ali je zemlja i dalje suočena sa zimom u kojoj će biti potencijalnih nestanka struje, zbog čega su u septembru najavili dodatnih 199 milijardi evra energetske pomoći. Džonson je dodao: „Francuzi su sve negirali do poslednjeg trenutka. U to nema sumnje.'

Francuski predsednik Emanuel Makron našao se na udaru kritike zbog svog rukovanja krizom – posetio je Kremlj samo nekoliko nedelja pre nego što je Ukrajina napadnuta.

Džonson je takođe rekao da je italijanska vlada pod Mariom Dragijem "jednostavno rekla u jednoj fazi da neće moći da podrži stav koji smo zauzeli" - uprkos tome što je ranije za list La Republika rekla da su se međusobno složili po tom pitanju.

On je ponovo povezao oklevanje Italije sa zavisnošću zemlje od ruskog gasa. Ali je takođe rekao da je Zapad brzo shvatio da se sa Putinom ne može pregovarati i da je potreban jedinstven front.

Dodao je da je „EU radila briljantno“ od invazije: „Posle svih mojih privođenja, odajem priznanje načinu na koji je EU radila“.

Portparol nemačke vlade odbio je da komentariše Džonsonove primedbe, a Jelisejska palata nije odgovorila na zahteve za komentar. Za komentar su zamoljeni i izvori bliski bivšem italijanskom premijeru Dragiju.

Džonsonovi komentari dolaze u trenutku kada prokremljovski vojni eksperti kažu da bi se Rusija mogla povući iz nuklearne elektrane u Zaporožju nakon meseci neprekidnog granatiranja.

Grupa ruskih blogera blisko povezanih sa Putinovim režimom izjavila je da veruje da je Moskva spremna da preda ukrajinsko postrojenje, zaplenjeno u martu, Međunarodnoj agenciji UN za atomsku energiju (IAEA).

Ribar, popularni Telegram kanal koji je tačno predvideo kada će se Herson vratiti pod kontrolu Ukrajine, tvrdi da je bilo govora o predaji elektrane i dodaje da se ruski nuklearni gigant Rosatom bori da održi tu oblast.

Kancelarija ukrajinskog predsednika odbila je da pruži uvid u izveštaje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading