OTKRIVEN PUTINOV CILJ? "Kijev čeka najgora zima od Drugog svetskog rata" (FOTO/VIDEO)
EPA/Shutterstock/Alo!/Ilustracija

Najteže borbe vode se na istoku Ukrajine, u regionu Donbasa, a cela zemlja suočava se sa problemima u snabdevanju električnom energijom.

Lokalne vlasti na Krimu: Oborena dva drona kod Sevastopolja. Ukrenergo: Ogromna šteta na elektromreži, nestašice struje do kraja marta. Ukrajina dobila novu tranšu pomoći EU vrednu dve i po milijarde evra.

Šef ukrajinskog nacionalnog operatera elektroenergetske mreže "Ukrenergo" rekao je da je šteta koju su ruski raketni napadi naneli ukrajinskim postrojenjima za proizvodnju električne energije "ogromna".

Očekuje se da će nestašice struje potrajati do kraja marta. 

Lokalne vlasti na Krimu, koje su pod ruskom kontrolom, saopštile su da su juče oborena dva drona iznad Sevastopolja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

"Najgora zima od II Svetskog rata"

23:40 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da bi se grad mogao suočiti sa "najgorom zimom od Drugog svetskog rata" zbog nestanka struje.


"Možda će „deo grada morati da bude evakuisan“, upozorio je Kličko u intervjuu Bildu.

To može da se desi, prema njegovim rečima, "po najgorem scenariju". Gradonačelnik Kijeva pozvao je Nemačku da, pored vojne pomoći Ukrajini, hitno pošalje humanitarnu pomoć: agregate, toplu odeću i druge neophodne stvari.

Otkriven Putinov cilj?

23:15 - Bajdenova administracija osudila je danas ruske napade na elektrane u Ukrajini. Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je da se Rusija „sve više okreće užasnim napadima na ukrajinski narod udarima koji oštećuju infrastrukturu energetske mreže, a oni to rade namerno kako se približava zima”.

Votson je rekao da se čini da napadi nisu bili "usmereni na bilo koji vojni cilj“, već umesto toga "napreduju cilj Putinovog režima da poveća patnju i smrt“.

SAD su takođe upozorile da te akcije pokazuju da je "Rusija voljna da poveća rizik od nuklearnog bezbednosnog incidenta koji bi mogao ne samo da dodatno ošteti Ukrajinu, već i da utiče na ceo region".

Nukearka u Zaporožju ponovo na generatorima

22:54 - Zaporoška nuklearna elektrana priključena na dizel generatore, još jednom izgubila pristup spoljnom napajanju strujom, saopštili su u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Novo granatiranje Donjecka

22:35 - Ukrajinski militanti gađali su centar Donjecka.

 

 

Rusija počinje serijsku proizvdnju "Sarmata"

22:10 - Strateška raketa Sarmat lansirana u serijsku proizvodnju će osigurati sigurnost Ruske Federacije najmanje narednih 50 godina, tvrdi proizvođač.

 

 

Noćne borbe kod Donjecka: Bataljon DNR „Sparta“ uništava militante OSU kvadrokopterima

21:53 - „Noću, neprijatelj je pokušao da se učvrsti između Pervomajskog i Vodjanog, ali nešto je pošlo naopako“, rekao je Artjom Žoga, komandant bataljona Sparta.

Snimak prikazuje dejstvo drona "Mavik Enterprise" sa termovizirom.

Nedavno su ruske trupe ušle u predgrađe Vodjanoje i tamo se ukopale, nastavljajući jurišne operacije u pravcu utvrđenog područja Oružanih snaga Ukrajine sa centrom u Avdijevki.

 

 

Tokajev: Vreme je za kolektivno traganje za mirom u Ukrajini

21:30 - Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izjavio je danas da je vreme za kolektivno traganje za mirom u Ukrajini.

"Što se tiče Ukrajine, verujem da je došlo vreme za zajedničko kolektivno traženje formule mira. Svaki rat se završava mirovnim pregovorima", rekao je Tokajev nakon samita šestočlane Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu, a prenosi Rojters.
 

Redovi za vodu u Kijevu

 

 

Ruski udari napravili haos u Ukrajini

20:23 - Prekidi u snabdevanju električnom energijom zabeleženi su tokom dana na celokupnoj teritoriji Ukrajine nakon serije eksplozija u većini ukrajinskih oblasti. Neki gradovi su ostali i bez vode i grejanja. Zbog naglog pada potrošnje električne energije, sve tri nuklearne elektrane su prebačene na poseban režim rada.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajina sazvala hitnu sednicu Saveta bezbednosti zbog napada na infrastrukturne objekte

19:57 - Ukrajina je sazvala hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN koja će se održati večeras u 22.00 časa po srednjoevropskom vremenu, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

 

 

„Ukrajinci, koji su se danas uplašili naših napada na infrastrukturne objekte, zatražili su hitnu sednicu SB UN. Kao govornik iz Ukrajine putem video-linka ponovo je najavljen Vladimir Zelenski, što predstavlja kršenje pravilnika Saveta bezbednosti“, rekao je Poljanski.

Ruski hakeri napali EP

19:35 - Ruska hakerska grupa KILNET napala je internet stranicu (vebsajt) Evropskog Parlamenta nekoliko sati nakon što je isti Evropski parlament izglasao osudu Rusije kao "državnog sponzora terorizma".

 

 

Kijev sprema odbranu

19:17 - Oružane snage Ukrajine grade odbrambene linije oko Kijeva.

 

 

Objavljeni snimci nakon raketiranja Kijeva

18:59 - Kijevska policija objavila je snimak posledica današnjeg silovitog napada na glavni grad Ukrajine.

Vest i snimak pogledajte OVDE.

Smrt iz vazduha

18:39 - Dron iznenadio posadu kamiona OSU.

 

 

Novi snimak s prve linije fronta

18:25 - 4. brigada LNR uništavaj položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Berestovo u Artjomovskom okrugu DNR.

 

 

SAD odobrile još 400 miliona dolara vojne pomoci Ukrajini

18:00 - Sjedinjene Američke Države su odobrile dodatnih 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, u kojoj će se naći oružje, municija i oprema za protivvazdušnu odbranu, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Artiljerijska municija, rakete protivvazdušne odbrane i taktička vozila koje pružamo najbolje će služiti Ukrajini na bojnom polju", naveo je Blinken u saopštenju, preneo je Rojters.

Predsednik DŽozef Bajden rekao je da očekuje da će se američka pomoć Ukrajini nastaviti bez prekida, uprkos skepticizmu republikanaca.

Bajdenova administracija do sada je obezbedila 19,7 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, podseća britanska agencija.

„Nastavlja se. Ima dovoljno za sve!” 

17:39 - Medvedev je razuverio neprijatelje koji razmišljaju o nestanku ruskih projektila.

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije najavio je povećanje snabdevanja ruske armije visokopreciznim naoružanjem, o čemu je danas bilo reči tokom posete Istraživačko-proizvodnom preduzeću „Region“.

„Neprijatelji i dalje pažljivo „proračunavaju“ naša lansiranja i naše zalihe. Uzalud se nadaju iscrpljivanju naših mogućnosti“, rekao je ovom prilikom Dmitrij Medvedev.

 

 

Moskva: Trideset pet ruskih vojnika pušteno iz zarobljeništva

16.52 Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 35 vojnika koji su bili zarobljeni u Ukrajini pušteno posle pregovora, javile su ruske novinske agencije, prenosi Rojters pozivajući se na tamošnje novinske agencije.

 

Snimak hapšenja civila, koje sprovode Ukrajinci 

 

 

 

Ukrajina gasi nuklearke nakon ruskog raketiranja

15.56  Nekoliko blokova ukrajinske nukelarne elektrane Pivdenoukrajinska ugašeno je danas zbog gubitka električne energije tokom ruskih vazdušnih napada širom Ukrajine, saopštila je ukrajinska državna atomska agencija Energoatom.

"Sve je u redu sa stanicom, ali nema gde da se proizvede struja", naveo je portparol Energoatoma za oblast Nikolajev, prenosi Rojters.

Pivdenoukrajinska se nalazi u oblasti Nikolajev, u blizini grada Južnoukrajinsk.

Lokalni zvaničnik rekao je da i u nuklearnoj elektrani Hmelnicki na zapadu Ukrajine ne rade blokovi.

"Zaustavljamo rad blokova. Nema struje, vode", rekao je Oleksandr Suprunjuk, gradonačelnik Netišina, grada koji se nalazi u blizini nuklearke.

U današnjim ruskim raketnim napadima potvrđene su tri žrtve u Kijevu.
 

 

 Eksplozije u Lavovu

 

 

 

 

Кijevski metro trenutno

 

 

 

 

Ukrajinska protivvazdušna raketa pogodila stambenu zgradu u Кijevu

 

 

 

 

Kličko: Nove eksplozije u različitim okruzima Кijeva

13.50  Takođe snažne eksplozije na objektima energetske infrastrukture u Lavovskoj i Vinickoj oblasti.
Ukrajinski mediji javljaju da je nakon udara nestalo struje u nekim oblastima Lavova.

 

 

 

Svi stanovnici Kijeva su pozvani da se hitno presele u skloništa

13.41  Vazdušna uzbuna objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti. To prenosi RIA Novosti pozivajući se na podatke onlajn mape vazdušne uzbune Ministarstva digitalne transformacije Ukrajine.

 

 

Britansko ministarstvo: Rusija pri kraju sa zalihama iranskih dronova

13.31 Rusija je od septembra lansirala veliki broj iranskih dronova na ukrajinske ciljeve, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Britansko ministarstvo u saopštenju ističe i da je Moskva skoro iscrpela zalihe tog iranskog oružja, kao i se može očekivati da će tražiti nove isporuke, prenosi Rojters.

"Ruski napadi bili su kombinacija bespilotnih letelica i tradicionalnih oružanih sistema", dodaje ministarstvo.

 

 

Glavna stvar sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

13.29 - Ruska PVO za dan oborila 5 bespilotnih letelica u oblasti gasno-kondenzatnih polja u Crnom moru i na području Sevastopolja;
- Ruske trupe su nastavile ofanzivu u pravcu Donjecka, uništivši za dan više od 60 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine;
- Oružane snage RF uništile su kontrabaterijski radar AN/TPК-37 u DPR;
- U pravcu Oružanih snaga RF u Кupjansku, artiljerijska vatra i teški sistemi za bacanje plamena osujetili su napad ukrajinskih marinaca, uništeno je više od 30 vojnih AFU;
- Oružane snage Ruske Federacije u pravcu Кrasnolimanskog zaustavile su napad Oružanih snaga Ukrajine preventivnom vatrom, uništeno je do 20 ukrajinskih vojnika;
- Ruske trupe su odbile napad Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Pavlovke u DNR;
- Diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine uništena je u rejonu Novodarovka u Zaporoškoj oblasti.

 

 

Raketni napad velikih razmera na Ukrajinu, eksplozije i stub dima iznad Dnjepropetrovska, Кijeva, Odese

13.01  Eksplozije i protivvazdušna odbrana rade u Dnjepropetrovskoj, Zaporožskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Poltavskoj oblasti u Кremenčugu.

-  Takođe, ukrajinske vlasti objavljuju okvirno vreme dolaska projektila.

 

 

 

 

Hrvatska odbija da obučava ukrajinsku vojsku

11:57 - Hrvatski predsednik Zoran Milanović odbio je zahtev ministra odbrane Ukrajine da se vojna obuka sprovodi u toj zemlji.

 

 

Klučko: Pripremamo se za najgori scenario

11:55 - Zbog restrikcija struje u Kijevu ova zima mogla bi biti najgora od Drugog svetskog rata, izjavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko u intervjuu za nemački „Bild“.

On je priznao da bi u najgorem slučaju moglo doći do evakuacije pojedinih delova grada.

"Tornado" se približava frontu Donbasa

11:00 - 

 

 

Papa: Rat u Ukrajini sličan Staljinovom genocidu tridesetih

10:30 - Papa Franja izjavio je danas da su Ukrajinci "mučenici agresije" i uporedio ovaj rat sa "strašnim genocidom" tridesetih godina prošlog veka, kada je bivši sovjetski lider Josif Staljin "primoravao ljude da gladuju".

Poglavar Rimokatoličke crkve je ovo rekao danas, na kraju propovedi, koju je održao pred nekoliko hiljada ljudi okupljenih na trgu Svetog Petra u Vatikanu, preneo je Rojters.

 

OBTF "Кaskad" baca granate na ukrajinske militante tokom bitke za Pavlovku

09:55 -

 

 

 

 

ODBLOKIRANO! Putin odobrio inicijativu

09:20 - Rusija je spremna da proširi rad po pitanju isporuka đubriva na svetska tržišta, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Ruski obaveštajci pokazali su RIA Novostima kako noću prate ukrajinske položaje u Zaporoškoj oblasti

09:00 - 

 

 

ZAHAROVA OŠTRO OSUDILA KIJEVSKI REŽIM: To je divljački postupak!

08:45 - Za pretrese u Kijevsko-Pečerskoj lavri nema ni objašnjenja, ni opravdanja to je novi oblik amoralnosti kijevskog režima, izjavila je Marija Zaharova.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Putin se sastaje sa majkama mobilisanih Rusa

08:16 - Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće sastanak sa porodicama mobilisanih građana, među kojima su i majke vojnika.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: Najžešće borbe su u Donbasu

08:00 - Kako se navodi u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ruske trupe koncentrišu svoje glavne napore na ofanzivu na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

"Oružane snage RF vrše inžinjerijsku opremu linije odbrane na određenim pravcima, i sprovode aktivno vazdušno izviđanje pomoću bespilotnih letelica", dodaje su u saopštenju

Artiljerija 11. puka DNR udara na ukrajinske militante

07:34 - Artiljerci nastavljaju da udaraju na koncentracije neprijateljskog ljudstva identifikovane izviđanjem koristeći topove kalibra 152 mm Giacint.

 

 

Ukrajina otvara skloništa s grejanjem, strujom i vodom

07:20 - Širom Ukrajine će biti otvorena javna skloništa, tzv. Centri nepobedivosti u kojima će najugroženijim građanima 24 sata besplatno biti obezbeđena električna energija, grejanje, voda, internet, mobilna konekcija i lekovi, izjavio je u svom sinoćnjem video obraćanju naciji ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata

07:00 - 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Beba

23.11.2022 12:19

Klicko i Zelensku treba da odgovaraju za najstrasnije zlocine