ŠTA TO RADE RUSIJA I KINA? Nova briga Amerike zahteva hitnu akciju
EPA/Andre Coelho

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici su, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, izneli tvrdnje da su uspeli u međunarodnoj kampanji pritiska, kojom su poremetili ruske vojne lance snabdevanja i oslabile ekonomiju zemlje.

Međutim, takozvano curenje sankcija, u kojoj slaba primena ograničenja omogućava protok zabranjenih finansija zapravo pomaže ruskoj ekonomiji i potencijalno produžava sukob Moskve i Kijeva, tvrde zapadni zvaničnici.

"Želimo da izbegnemo zaobilaženje sankcija, kako unutar Evrope, tako i u trećim zemljama", izjavila je komesarka Evropske komisije za finansijske usluge Marid Mekginis, čija kancelarija nadgleda politiku sankcija EU.

Kako bi ojačale finansijski i trgovinski kordon koji su uspostavile zapadne zemlje, SAD šalju visoke zvaničnike iz glavnih vladinih agencija u strane prestonice. Njihov primarni cilj je razmenjivanje obaveštajnih podataka o mrežama za  izbegavanje sankcija. Oni "tiho prete nevoljnim vlastima i firmama kaznenim merama i prikupljaju informacije o mrežama za koje se sumnja da dopremaju zalihe u Rusiju", piše "Volstrit džurnal".

Ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen pokrenula je ovu temu prošle nedelje na samitu Grupe 20 na Baliju. Ona je tom prilikom poručila da bi neke sankcije Rusiji mogle da ostanu na snazi čak i nakon eventualnog mirovnog sporazuma sa Ukrajinom. Prema njenim rečima, svaki eventualni mirovni sporazum bi uključivao reviziju sankcija koje su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nametnuli Rusiji.

Američki zvaničnici na "svetskoj turneji"

Ranije ovog meseca, zamenik ministarke finansija Voli Adejemo posetio je Brisel, London i Pariz. Pomoćnica ministarke finansija za borbu protiv finansiranja terorizma i kriminala Elizabet Rozenberg nedavno je bila u Japanu istim povodom.

Falanga zvaničnika nižeg ranga iz ministarstava finansija i trgovine, kao i Stejt departmenta takođe putuje širom sveta kako bi ostvarili svoje namere.

"Postoje javni izveštaji da je rusko pranje novca aktivno u arapskom svetu", rekla je Rozenberg na konferenciji Unije arapskih banaka krajem prošlog meseca, koristeći neobično oštre reči za koje američki zvaničnici kažu da predstavljaju upozorenje.

"Ovo je nešto što svi imamo interes da sprečimo, istražimo i eliminišemo", dodala je ona.

ŠTA TO RADE RUSIJA I KINA? Nova briga Amerike zahteva hitnu akciju

Shutterstock/PalSand

 

Trgovinski podaci o drugom tromesečju ove godine pokazuju da je izvoz iz velikog broja najvećih svetskih ekonomija u Rusiju opao za više od 50 odsto nakon sankcija uvedenih krajem februara. Međutim, izvoz iz mnogih od tih država se oporavlja, uključujući tradicionalne saveznike SAD, pokazala je analiza trgovinskih podataka "Volstrit džurnala". Izvoz iz Južne Koreje i Japana i dalje je ispod nivoa od pre uvođenja sankcija, ali je nadoknađena gotovo trećina gubitaka.

Zapad brine zbog nesprovođenja sankcija

Zapadni zvaničnici i službenici su zabrinuti jer banke u Austriji, Češkoj Republici i Švajcarskoj, koja nije članica Evropske unije ali je usvojila njene sankcije, "opušteno" gledaju na sprovođenje ograničenja, navodi američki list.

"Iako većina kompanija i banaka izbegava transakcije kojima bi potencijalno mogle da prekrše sankcije, neki igrači u industriji vide ovo kao priliku. Na primer, veoma su opušteni kada rade sa zvaničnicima ruske vlade", rekao je istražitelj sankcija Rusiji u Udruženju ovlašćenih stručnjaka za borbu protiv pranja novca Džordž Vološin.

Švajcarske finansijske vlasti su u aprilu saopštile da je zemlja zamrzla oko osam milijardi dolara ruske imovine, ali su do maja oslobodile oko tri milijarde. Analitičari procenjuju da je ukupan zbir imovine ruskih oligarha u Švajcarskoj mnogo veći.

Odnosi Rusije i Kine čvrsti

Izvoz iz Kine u Rusiju danas je veći nego što je bio kada su uvedene sankcije. Američki zvaničnici su zabrinuti da će Kina, koja nije podržala antirusku kampanju Zapada, obezbediti finansijska sredstva i robu koja je važna za ruske ratne napore i ekonomiju. Peking, takođe, kaže da se neće pridržavati zapadnih sankcija za koje kaže da su nezakonite.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan izjavio je ranije ovog meseca da su kinesko-ruski odnosi čvrsti.

Izvoz u Rusiju iz Turske veći je za otprilike 25 odsto na kraju drugog tromesečja u odnosu na nivo pre sankcija. Najnoviji podaci pokazuju da je izvoz iz Turske u Rusiju od tada i dodatno porastao.

Ministar finansija Turske Nuredin Nebati rekao je da njegova nacija ne podriva kampanju pritiska Zapada. Prema njegovim rečima, Turska nastavlja trgovinu sa Rusijom u oblastima koje ne podležu bilo kakvim sankcijama.

Ankara je saopštila da je obustavila planove za povezivanje turske finansijske industrije sa ruskim platnim sistemom, što bi Moskvi omogućilo važnu vezu sa globalnim finansijskim sistemom. Rusko bankarsko tržište je u velikoj meri sankcionisano zbog ograničenja koje je uveo Zapad.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading