MAKRON UDARIO NA PUTINA Žestoka borba za uticaj pruzrokovala ozbiljne optužbe
Foto: Printscreen/Foto: AP/EPA

Govoreći na marginama samita nacija francuskog govornog područja u Tunisu, Makron je zamoljen da odgovori kritičarima koji navode da Francuska iskorišćava istorijske ekonomske i političke veze u svojim bivšim kolonijama radi sopstvenih interesa, preneo je Rojters.

- Ovu percepciju hrane drugi, to je politički projekat - rekao je Makron u intervjuu za TV5 Mond.

On je kazao da nije budala i da mnoge influensere, koji ponekad govore u njihovim programima, plaćaju Rusi, koji su im poznati.

- Izvestan broj sila, koje žele da prošire svoj uticaj u Africi, to rade da bi povredile Francusku, povredile njen jezik, posejale sumnje, ali pre svega oni slede određene interese - dodao je Makron.

Francuska, bivša kolonijalna sila u većem delu zapadne i centralne Afrike, ima dugogodišnje vojne veze širom frankofone Afrike, a francuske trupe su bile stacionirane u Maliju čitavu deceniju u sklopu protivterorističke operacije, navela je agencija.

Kritičari ocenjuju operaciju Francuske neuspešnom i krive je za dalju destabilizaciju regiona.

Francuska se, takođe, bori za uticaj u Africi sa Rusijom poslednjih godina, nakon raspoređivanja privatne grupe Vagner u nekoliko zemalja, uključujući Centralnoafričku Republiku (CAR) i Mali.

Pariz je morao da povuče trupe iz Malija nakon što je vojska te afričke zemlje izvela puč 2020. godine.

Vojne vođe su kasnije pozvale grupu Vagner da pomogne u decenijskoj borbi protiv islamističkih militanata i kako bi prekinule veze sa Francuskom.

Rusija je navela da Vagner niti predstavlja rusku državu, niti je ona finansira.

Makron je rekao da se Rusija ponaša kao "grabljivica". 

- Morate samo da pogledate šta se dešava u Centralnoafričkoj Republici ili negde drugde da biste videli da je ruski projekat koji se tamo vodi, kada je Francuska gurnuta u stranu, projekat grabljivice - rekao je Makron.

MAKRON ZABIO PUTINU NOŽ U LEĐA Francuski predsednik u diplomatskoj ofanzici u Aziji!

- To je urađeno uz saučesništvo ruske vojne hunte - istakao je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
db

20.11.2022 22:04

Makron je zabavan lik. Lupa kao otvoren prozor.