AMERI ZELENSKOG OSTAVILI NA CEDILU Nakon raketnog napada u Poljskoj, brže bolje požurili da okrive Ukrajince (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock

Veliki međunarodni incident desio se juče u popodnevnim satima kada je nekoliko projektila sa ukrajinske teritorije palo i eksplodiralo na teritoriji Poljske.

Poljski mediji su 15. novembra objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom.

Reakcije su ubrzo stigle iz mnogih evropskih država, a neke od njih su podigne svoju vojnu borbenu gotovost na najviši nivo. 

Nakon incidenta, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da su rakete ruske proizvodnje, dok je predsednik Andžej Duda istakao da zasad nema tačnih informacija o tome.

 

 

Zelenski pozvao na akciju protiv Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odmah se oglasio putem društvenih mreža i za ovaj napad optužio rusku stranu, pozivajući zemlje članice NATO-a na hitno delovanje protiv Rusije.

Zelenski je rekao da je "dugo upozoravao" da ruske akcije "nisu ograničene samo na Ukrajinu".

On je dodao da je "potrebna akcija" nakon "ruskih raketnih udara na teritoriju NATO-a".

 

 

Brza reakcije Amerike

Nakon žestokih optužbi ukrajinske strane, o incidentu u Poljskoj ubrzo su se oglasili i Amerikanci sa iznenađujućim navodima, tvrdeći da su rakete na teritoriju Poljske ispaljene iz ukrajinskog PVO sistema, a u Pentagonu je odmah sazvan hitan sastanak!

Preliminarne procene sugerišu da su ukrajinske snage ispalile raketu koja je usmrtila dvoje ljudi u Poljskoj i da je projektil ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana, izjavila su danas tri neimenovana zvaničnika SAD na koje se pozvao AP.

Prema rečima jednog od njih, raketa je završila u Poljskoj nakon što je ispaljena na baraž ruskih raketa u napadu na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da o tome javno raspravljaju.

Predsednik SAD Džozef Bajden precizan je bio u svojim reakcijama i odmah krivicu za ovaj incident prebacio na ukrajinsku stranu. 

Bajden je iznenada počeo da opovrgava tvrdnje Kijeva da je „ruski projektil“ pogodio Poljsku

 

 

On je informisao članice grupe G7 i NATO-a da je eksploziju u Poljskoj izazvala raketa protivvazdušne odbrane Ukrajine, javlja Rojters.

- Postoje preliminarne informacije koje to osporavaju. Ne želim da razgovaram o tome dok ne istražimo sve -  rekao je američki predsednik

- Sa tačke gledišta putanje leta, malo je verovatno da je pušten iz Rusije, ali proveravamo - zaključio je on.

NATO i SAD sprovode istragu o tom incidentu.

Ruski diplomata: Pokušaj da se izazove sukob NATO-a i Rusije

- Postoje pokušaji da se izazove direktan vojni sukob NATO-a i Rusije koji može da ima posledica za ceo svet - izjavio je prvi zamenik stalog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

Dodao je da će na sednici Saveta bezbednosti UN, tokom današnjeg dana, incident u Poljskoj biti glavna tema rasprave.

Rusi demantovali umešanost

Rusko Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje o jučerašnjoj eksploziji u Poljskoj, u kom se navodi da se na raketama vidi ukrajinska oznaka S-300.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su 15. novembra visoko preciznim raketama gađani samo ciljevi na teritoriji Ukrajine i to na udaljenosti od najmanje 35 kilometara od ukrajinsko-poljske granice.

 

 

Eksperti su identifikovali fragmente raketa na snimcima sa mesta eksplozije u Poljskoj kao elemente ukrajinskog S-300, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska i PVO

PVO sitem S-300 u upotrebi je u ukrajinskoj vojsci još od ranije, a njegova preciznost i efikasnost nadaleko je poznata.

Retko su zabeleženi slučajevi kada ovaj sistem u tako velikoj razmeri promaši cilj.

Postavlja se pitanje da li je uzrok ovakvog promašaja raketama bio ljudski faktor i koliko je ukrajinska vojska zaista sposobna da upravlja ovakvim sofisticiranim sistemom odbrane.

AMERI ZELENSKOG OSTAVILI NA CEDILU Nakon raketnog napada u Poljskoj, brže bolje požurili da okrive Ukrajince (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading