UKRAJINA STOPIRALA ISPORUKU RUSKE NAFTE U MAĐARSKU Viktor Orban sazvao hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Zvanični razlog koji je naveo ukrajinski nadzornik gasovoda je da je ruski vazdušni udar pogodio trafo stanicu blizu granice sa Belorusijom, koja snabdeva strujom jednu od pumpnih stanica za gasovod.

Ukrajina je takođe obavestila ruski Transnjeft da je pumpanje obustavljeno zbog „pada napona“, rekao je Igor Demin, portparol kompanije.

Isporuke sirove nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj su "privremeno obustavljene", navodi se u saopštenju MOL-a.

„Pratimo dešavanja i zajedno sa ukrajinskim partnerima ispitujemo uslove za ponovno pokretanje gasovoda Prijateljstvo“, dodala je mađarska naftna kompanija.

Prema MOL-u, postojale su adekvatne rezerve nafte da bi se osigurao rad rafinerije Szahahalombatta dok se naftovod ne vrati u funkciju.

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi se pozabavio obustavom gasovoda i tvrdnjama da je zalutala ruska raketa pogodila selo u Poljskoj, rekao je njegov portparol Bertalan Havasi.

 

 

Iako je EU u junu zabranila uvoz ruske nafte morem, Brisel je izuzeo Mađarsku, Češku i Slovačku da nastave da kupuju naftu iz Moskve putem naftovoda.

Izgrađena 1960-ih, Druzhba se proteže preko 4.000 kilometara od Tatarstana u Rusiji do Mađarske i onoga što su nekada bile Istočna Nemačka i Čehoslovačka.

Poljska i Nemačka preuzele kontrolu nad delovima Gasproma

Preko teritorije Ukrajine prolazi oko 1.490 km gasovoda. Gasovod se u Užgorodu razdvaja na Družbu-1, koja ide do današnje Slovačke, i Družba-2, koja ide do Mađarske.

Pratite VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading