BRITANSKI PREMIJER NAZVAO RUSIJU "ODMETNIČKOM NACIJOM" Odmah usledila reakcija Moskve
EPA

Sunak je zahtevao da „lideri preuzmu odgovornost“ i „pokažu se“, osuđujući Putina što je odbio da lično prisustvuje samitu i što je umesto toga poslao ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Britanski premijer je nastavio da je pohvalio Ukrajinu i njenog lidera Vladimira Zelenskog i izneo akcioni plan od pet delova koji ima za cilj da ponudi veću podršku Kijevu i da se bori protiv ruskog nastojenja da "hranu koriste kao oružje" i njenih navodnih pokušaja da „uguši globalnu ekonomiju“.

„Nećemo dozvoliti da naša ekonomska budućnost bude talac akcija odmetničke države – kao ni naši saveznici. Umesto toga, mi ćemo biti uz Ukrajinu i radićemo na ispunjavanju svakog elementa ovog plana od pet tačaka“, zaključio je Sunak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na izjavu britanskog premijera ističući da je optuživanje Rusije za "od hrane pravi oružje" „fundamentalno pogrešno“. On je objasnio da se Moskva ne meša u snabdevanje svetskim tržištima hranom i umesto toga pomaže da se mala količina ovih zaliha uspešno isporuči.

„Ogromna većina globalnih zaliha hrane nije povezana ni sa Rusijom ni sa Ukrajinom“, rekao je Peskov novinarima u ponedeljak.

Ovo dolazi dok se svetski lideri okupljaju na samitu G20 u Indoneziji, koji će zvanično početi u utorak. Neki veruju da bi se ovaj skup mogao svesti na feštu protiv Rusije. Strani mediji izveštavaju da je predsednik Indonezije Džoko Vidodo na samitu pozivao zapadne političare da ublaže kritike Moskve kako bi se događaj završio zajedničkom deklaracijom svih članica, uključujući Rusiju i Kinu.

Vidodo takođe navodno nastoji da izbegne isključenje Rusije sa foruma i pretvaranje u G19, što je G8 (sada G7) uradila nakon što je Krim izglasao da postane deo Rusije 2014.

Rusiju će na samitu predstavljati Sergej Lavrov nakon što je prošle nedelje otkriveno da Putin neće putovati u Indoneziju, niti će se obraćati okupljenim liderima putem video veze. Peskov je u ponedeljak objasnio da je predsednik odlučio da preskoči samit jer je njegova pažnja trenutno potrebna kod kuće, a „okolnosti diktiraju prioritet“ da on bude u Rusiji za to vreme.

ZAŠTO SU NEMAČKA I BRITANIJA PROTIV SRBIJE? Šešelj raskrinkao mračnu ulogu Berlina i Londona

Iako neće lično prisustvovati samitu, Putin je ranije u više navrata objašnjavao stav Rusije o sukobu u Ukrajini i izneo niz istorijskih, geopolitičkih i bezbednosnih razloga koji su podstakli Moskvu da pokrene vojnu operaciju protiv svog suseda krajem februara.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading