TIŠINA TAMO Kina oštro upozorila Ameriku: Ni reči o tome!
Foto: Shutterstock

Kineska vlada je pozvala američke zvaničnike da ne dele detalje sa Tajvanom o predstojećem sastanku predsednika Si Đinpinga i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena, rekavši da bi to bilo „neverovatno” kršenje diplomatskih protokola i bilateralnih sporazuma postignutih između dve zemlje.

Upitan o nedavnim komentarima američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, koji je rekao da će Vašington otkriti detalje sastanka na najvišem nivou sledeće nedelje u Tajpeju, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan ponudio je oštar odgovor.

„Ono što su SAD rekle o informisanju Tajvana o sastanku šefova država Kine i SAD ozbiljno krši princip jedne Kine i odredbe tri zajednička saopštenja Kine i SAD. Ovo je zaista strašno, a Kina to odlučno odbacuje“, rekao je on u petak, misleći na niz sporazuma između Vašingtona i Pekinga.

Džao je dalje tvrdio da svaka „zvanična interakcija“ između SAD i Tajvana krši princip jedne Kine, prema kojem Narodna Republika insistira da je ostrvo deo njene suverene teritorije, i da strane diplomate ne bi trebalo da uspostavljaju direktne kontakte sa zvaničnicima u Taipei.

„Postoji samo jedna Kina na svetu. Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije. Osnovni uzrok tenzija u Tajvanskom moreuzu je taj što su tajvanske vlasti tražile podršku SAD da traže „nezavisnost Tajvana“ i da neki ljudi u SAD nameravaju da iskoriste tajvansko pitanje da obuzdaju Kinu“, nastavio je portparol.

„Ovakvi potezi potkopavaju mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza. Bajden i Si će se sastati sledeće nedelje na marginama samita G20 na Baliju, u Indoneziji, što je prvi sastanak licem u lice između dva lidera otkako je Bajden preuzeo dužnost prošle godine.

Iako je Bela kuća izjavila da će razgovarati o „naporima da se održe i prodube linije komunikacije“ i kako da se „odgovorno upravlja konkurencijom“, takođe se očekuje da će pitanje Tajvana biti visoko na dnevnom redu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading