OVO NE SLUTI NA DOBRO! Si Đinping sprema vojsku za rat
Foto: Foto: AP/Andy Wong/Shutterstock/Ilustracija A.V.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da će se Kina fokusirati na pripreme za rat, jer je bezbednost zemlje sve nestabilnija i neizvesnija.

OVO NE SLUTI NA DOBRO! Si Đinping sprema vojsku za rat

Foto: EPA/XINHUA/YAO DAWEI

 

- Peking će sveobuhvatno da ojača vojnu obuku i vojsku pripremi za svaki rat - rekao je danas Si Đinping, a prenosi državna televizija CCTV. Bezebdnost Kine je sve nestabilnija i neizvesnija.

Njegovo upozorenje dolazi od kada je Si prošlog meseca pozvao na brži vojni razvoj, "samopouzdanje i snagu“ u tehnologiji i odbranu interesa Kine u inostranstvu, povećavajući verovatnoću daljeg sukoba.

Sijeva najava da će se Kina usredsrediti na pripremu za rat podstaće bojazan da bi ta nacija mogla da izvrši invaziju na samoupravno ostrvo Tajvan, za koje Peking tvrdi da je njegovo.

OVO ĆE BITI POPRIŠTE NAJKRVAVIJEG RATA U ISTORIJI? "Hiljade i hiljade ubijenih svakog dana"

Kina, koja ima drugu po veličini ekonomiju na svetu, više puta je zapretila da će silom aneksirati Tajvan ako bude potrebno.

Prošlog meseca, Komunistička partija Kine dodala je član svom ustavu o "odlučnom suprotstavljanju i odvraćanju" nezavisnosti Tajvana i odlučno sprovođenju politike "jedna zemlja, dva sistema“,“ formula po kojoj se planira da se upravlja ostrvom u budućnosti. .

Ako Kina napadne Tajvan, sukob bi gotovo sigurno uvukao Sjedinjene Države, koje Tajvanu obezbeđuju odbrambeno oružje i koje su po zakonu obavezne da pretnje ostrvu tretira kao stvari od "ozbiljne zabrinutosti“, zajedno sa svojim saveznicima iz sporazuma, najvažnijim a najbliži u geografskoj blizini je Japan.

To dolazi nakon što je Kina izvela svoje najveće vojne vežbe uoči Tajvana nakon nedavne posete predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Putovanje je razbesnelo Peking, koji je to video kao pokušaj SAD da se meša u unutrašnje stvari Kine.

Kina je na posetu odgovorila vojnim vežbama koje se vide kao proba blokade ostrva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Vladimir

09.11.2022 00:06

Normalno da svoju teritoriju pripojiš "matici" državi! Šta je tu sporno!? Amerikanci ....smešno!

Rade R

09.11.2022 03:26

Po meni je to apsolutno suprotno, sluti na dobro! Jer su konačno shvatili i Kinezi da će morati, kad tad, da stanu na put i da se suprotstave, ovoj američkoj i engleskoj hegemoniji! Tim njihovim bolesnim idejama da oni vladaju celim svetom i da jedino oni imaju prava na život!