AMERIKANCI PRIREDILI IZNENAĐENJE Nova demonstracija sile zastrašujuće destruktivnim oružjem
AP Tony Overman

Koalicija predvođena SAD je objavila da su njene snage na severoistoku Sirije izvele operativnu probu artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS). Koalicija je na Tviteru objavila da je proba, koja je održana u Deir ez Zoru, imala za cilj da održi stručnost i spremnost posade.

 

 

 

Sistem višestrukog lansiranja M142 HIMARS može da ispaljuje nevođene rakete ER-MLRS dometa od 45 kilometara, precizno navođene GMLRS rakete dometa od 70 kilometara i taktičku balističku raketu MGM-140 ATACMS koja ima domet do 300 kilometara.

Proba je verovatno održana u koalicionoj bazi Green Village u okviru naftnih polja Omar u jugoistočnom Deir ez Zoru. Lokalni izvori u pokrajini izvestili su o lansiranju nekoliko projektila iz baze. Tada se čulo i nekoliko eksplozija.

Koalicija predvođena SAD postavila je više HIMARS sistema u Siriji pre nekoliko godina, navodno da podrži rat protiv ISIS-a. Međutim, sistemi su ranije bili smešteni u garnizonu Al-Tanf u jugoistočnom regionu Sirije.

 

 

Proba bojevog gađanja je verovatno bila zamišljena kao upozorenje snagama koje podržava Iran u severoistočnoj Siriji, a koje su napale nekoliko baza koalicije predvođene SAD u poslednjih nekoliko meseci, i kao poruka ruskoj vojsci koja održava veliko prisustvo u regiji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading