NASTAJE OPŠTI HAOS U VELIKOJ BRITANIJI Preko 100.000 poštanskih radnika počelo štrajk u najgorem mogućem trenutku
Foto: EPA/ANDY RAIN

Čak 115.000 radnika Kraljevske pošte stupilo je u štrajk danas tražeći bolje plate i uslove rada.

Bio je to prvi od 19 dana štrajkova koji su planirani da se poklope sa vrhuncem praznične šoping sezone, uključujući "Crni" petak i "Sajber" ponedeljak.

Štrajkovi će se održati do početka decembra, nakon prekida u avgustu i septembru.

Delovi usluge Kraljevske pošte biće van pogona nekoliko dana u isto vreme dok različiti timovi budu izlazili.

Sindikat radnika komunikacija (CVU), koji predstavlja radnike, rekao je u utorak u saopštenju za javnost da su napuštanja bili deo „najvećeg tekućeg štrajka u godini“.

CVU je saopštio da se bori protiv planova Pošte da promeni uslove, uključujući uvođenje novih standarda učinka i povećanje radnih sati za novo osoblje.

Sindikat je takođe rekao da je kompanija nametnula povećanje plata radnicima za 2 odsto, što je znatno ispod stope inflacije. Zalaže se za više, iako nije rečeno za koliko.

„Poštanski radnici se suočavaju sa najvećim napadom na svoje plate, poslove, uslove i uslove u istoriji Kraljevske pošte“, rekao je Dejv Vord, generalni sekretar CVU u radio intervjuu u četvrtak koji je sindikat objavio na Tviteru.

Kraljevska pošta je saopštila da većina pisama neće biti isporučena u dane štrajka, a kupci bi trebalo da očekuju kašnjenja u isporuci paketa.

Isporučila bi što više praćenih paketa i onih označenih za brzu isporuku u danima štrajka, dodala je kompanija. Portparol Pošte rekao je u četvrtak za "CNN Biznis" da štrajk "slabi (njihov) finansijski položaj".

„Činimo sve što možemo da smanjimo bilo kakva kašnjenja i održimo povezanost ljudi, preduzeća i zemlje“, rekao je portparol.

Štrajkovi su poslednji u talasu industrijskih akcija u Ujedinjenom Kraljevstvu ove godine. Osoblje u železnici, vozači autobusa i advokati su među grupama radnika koji su izašli da zahtevaju veće plate jer je inflacija u porastu a životni standard opada.

Radnici "Amazona" glasaju o štrajku, a rezultat glasanja se očekuje sledeće nedelje.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading