AMERIKA U STRAHU Nakon Putinove nuklearne pretnje, spremili zalihe leka protiv radijacije
Alo! Ilustracija /J.V.

Američka vlada kupila je ove nedelje zalihe leka dizajniranog za lečenje povreda krvnih zrnaca nakon radioloških i nuklearnih hitnih slučajeva, u vrednosti od 290 miliona, kao deo "dugogodišnjih napora da se pripremi za potencijalne zdravstvene uticaje pretnji po nacionalnu bezbednost", prenosi Reuters.

Portparol Odeljenja za zdravstvo i socijalne usluge (HHS) je rekao da je to deo tekućih napora da se pripremi za širok spektar pretnji, uključujući hemijske, biološke, radiološke, nuklearne i pretnje od novih zaraznih bolesti.

Uz sredstva iz "Project Bioshield Act", zakona usvojenog 2004. godine, HHS podržava razvoj dijagnostike, vakcina i tretmana, kako bi se odgovorilo na potencijalne zdravstvene uticaje takvih pretnji.

Kada je razvoj uspešan, HHS kupuje proizvode za nacionalnu spremnost.

Zabrinutost oko potencijalne upotrebe nuklearnog oružja porasla je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin poslednjih nedelja upozorio da je spreman da ga upotrebi za odbranu Rusije, upozoravajući da to nije blef.

Bela kuća je više puta ponavljala da nije videla nikakve indikacije da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje uprkos onome što naziva Putinovim "zveckanjem nuklearnom sabljom". 

 

 

Predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da je pretnja Putina da će upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini dovela svet bliže "Armagedonu" nego u bilo kom trenutku od kubanske raketne krize.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading