AKTIVISTKINJE IZNERVIRALE BRITANSKU PREMIJERKU Evo šta im je odgovorila (VIDEO)
EPA Isabel Infantes

Trasova je održala svoj prvi govor kao liderka konzervativaca u sredu ujutru. Ona je rekla da je odlučna da vodi Britaniju kroz "oluju" dok se obraćala stranci. „U ovim teškim vremenima, moramo da iskočimo. Odlučan sam da pokrenem Britaniju, izvučem nas kroz oluju i postavim nas na jače noge kao naciju.

Ona je navela da se Britanija nosi sa „globalnom ekonomskom krizom izazvanom Covid-19 i Putinovim strašnim ratom u Ukrajini“.

Truss je pod pritiskom poslanika Torijevaca da brani svoj plan za povećanje socijalnih davanja u skladu sa inflacijom, i suočava se sa pitanjima kako da plati vladine planove za smanjenje poreza. Odluka još nije doneta, a pitanje je dominiralo konferencijom.

Veliki deo njenog govora bio je posvećen opravdavanju ekonomskog plana vlade, koji se trenutno suočava sa kritikama. Trusova je rekla da će njena vlada graditi puteve, železničke i energetske sisteme, ulagati u poslovanje i rad. „Tako ćemo napredovati na našem dugoročnom putu ka nacionalnom uspehu.

Ona je napala partijsku opoziciju, nazvavši laburiste, Škotsku nacionalnu partiju i liberalne demokrate "koalicijom protiv rasta", dok je u zaključku branila konzervativni plan kao jedini mogući plan za Britaniju.

Posle manje od mesec dana koliko je Trusova bila premijerka, samo 14 odsto javnosti kaže da ima dobar utisak o njoj, prema anketi IouGova.

Sedamdeset tri procenta je ne odobrava i njena ukupna neto ocena naklonosti je -59, što je manje od najgore ocene -53 koju je njen prethodnik Boris Džonson dobio u julu pre nego što je napustio funkciju. Konzervativna partija ima neto povoljnost od -50 poena. Lider opozicije Sir Keir Starmer je znatno manje nepopularan jer je njegov rezultat naklonosti 7 poena u odnosu na 2 boda laburista.

Govor Liz Trus su prekinule dve aktivistkinje Grinpisa u publici koje su predstavile transparent sa natpisom „Ko je glasao za ovo?“. Usred besa u gomili, Trus je rekao: "Hajde da ih izvadimo."

Žene je iz konferencijske sale ispratilo obezbeđenje. Trusova se tada našalila da su protest započeli prerano jer je kasnije u svom govoru nameravala da se obrati demonstrantima poput njih. Dvojica aktivista zatražila su objašnjenje za odgovor vlade na politiku nulte emisije gasova staklene bašte.

Većina evropskih zemalja, poput Nemačke ili Francuske, postavila je plan koji uključuje ulaganja u zelenu tranziciju, nauku, digitalizaciju i obrazovanje. U celom zapadnom svetu, državne investicije su se vratile nakon pandemije. Ali u Britaniji, novi plan se vraća na smanjenje poreza za bogate i štednju za ostale.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading