STIŽE NAGLO ZAHLAĐENJE Evropa na prvom energetskom testu ove zime
Shutterstock/Africa Studio

Temperature u Londonu će pasti za skoro pet stepeni, a u delovima Francuske i Španije za tri do četiri stepena, navodi Maxar Technologies Inc. Verovatno je da će se potreba za električnom energijom povećati. U Velikoj Britaniji već postoji potražnja za gasom zbog niskih temperatura.

Energetska kriza pogodila je i stanovnike Austrije. Već ove godine cena centralnog grejanja može porasti za 50%. Pored toga, povećaće se i tarife za grejanje prostora u domaćinstvu.

Evropsko energetsko tržište prestalo je da bude osnovno za Rusiju, izjavio je nedavno ruski predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu.

Prema njegovim rečima, ako Evropi ne bude bio potreban ruski gas, izvoziće se u druge zemlje. On je ideju Evropske unije (EU) da uvede gornju cenu ruskog gasa nazvao „netržišnom glupošću“, koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata.

- A ako neko pokuša to (ograničenje cena energenata) da sprovede, to neće biti dobro za one koji donesu takvu odluku. Između ostalog, postoje ugovori o snabdevanju. Ako budu donete neke odluke političke prirode koje su u suprotnosti sa ugovorima, jednostavno, ih nećemo poštovati! Generalno, nećemo isporučivati ništa ako je to u suprotnosti sa našim interesima. Nećemo isporučivati gas, ni naftu, ni ugalj, ni lož ulje, ništa! Ali ako neko pokuša nešto da nam nametne, on danas nije u toj poziciji da nam diktira svoju volju! - upozorio je Putin.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading