AKTIVIRAN DREVNI OBIČAJ! Mornari menjaju konje sa sahrani kraljice Elizabete II, ovo nije viđeno 120 godina!
Tanjug/Ap

Na sahrani se očekuje više od pet stotina šefova država ili vlada uključujući i kraljeve, kraljice, šeike, sultane i japanskog cara. Pozvani su, praktično, lideri svih zemalja sa kojima Velika Britanija održava diplomatske odnose izuzev predsednika Rusije i Belorusije, zbog rata u Ukrajini, kao i Sirije, Mjanmara, Avganistana i Venecuele sa kojima su odnosi veoma slabi. Severnoj Koreji i Iranu je rečeno da pošalju ambasadore umesto predsednika, prenose britanski mediji.

Ovaj skup visokih zvaničnika predstavljaće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa. Svi zvaničnici će u Vestminstersku opatiju biti prevezeni u luksuznim autobusima osim američkog predsednika koji se isključivo vozi u sopstvenom automobilu nazvanom "Zver". Protokol posebno mora da vodi računa koga će smestiti u koji autobus i kasnije ko će gde sedeti tokom službe.

AKTIVIRAN DREVNI OBIČAJ! Mornari menjaju konje sa sahrani kraljice Elizabete II, ovo nije viđeno 120 godina!

Tanjug/Ap

 

Kovčeg sa telom kraljice biće u zgradi parlamenta u Vestminsteru od 10:45 po lokalnom vremenu (11:45 po centralnoevropskom vremenu) gde građani odaju počast. Potom se prenosi u opatiju koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Služba počinje u 11 (odnosno u podne po centalnoevropskom vremenu) i traje jedan sat, a završava se sa dva minuta ćutanja. Osim kanterberijskog nadbiskupa molitve će čitati i premijerka i predstavnici drugih verskih konfesija.

Kovčeg sa telom kraljice će posle službe u opatiji biti prevezeno na lafetu, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palate. Na kraju tog puta kovčeg će sa lafeta biti prebačen u specijalno dizajnirani automobil marke "jaguar-lend rover" koji će ga nešto većom brzinom odvesti do zamka Vindzor, gde će se obaviti opelo i sahrana. Vožnja kroz London do Vindzora trajaće oko četiri sata.

AKTIVIRAN DREVNI OBIČAJ! Mornari menjaju konje sa sahrani kraljice Elizabete II, ovo nije viđeno 120 godina!

Tanjug/Ap

 

Telo kraljice prevoziće se na lafetu koji se koristi još od sahrane kraljice Viktorije 1901. godine za sahrane britanskih monarha.

Tradicija nalaže da u samom Vindzoru lafet ne vuku konji nego britanski mornari upravo zbog incidenta na sahrani kraljice Viktorije kada je došlo do zbrke sa konjima i priskočili su mornari koji su tu bili kao obezbeđenje na sahrani.

Opelo u Vindzoru počeće oko 16 časova i na njemu će biti prisutni samo članovi najuže porodice. Kraj opela je ujedno i kraj javnog dela sahrane. Telo će biti položeno u grobnicu pored kraljičinog muža princa Filipa i oca kralja Džordža Šestog oko 19.30 po lokalnom vremenu bez prisustva javnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading